Hlavní obsah
Lidé a společnost

450 dní zajatkyní v poušti: Edith uneslo 6 mužů s kalašnikovy. Zachránil ji odvážný řidič náklaďáku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Ozbrojení džihádisté, hadi, štíři, písečné bouře a nemoci. Když se v roce 2018 vydala tehdy 34letá Edith Blais spolu se svým přítelem na výlet do afrického státu Burkina Faso, nečekala, že se jejich dobrodružství brzy promění v boj o život.

Článek

Cítila se jako nomádka a nevydržela na jednom místě

Kanaďanka Edith Blais se narodila v roce 1984 a nikdy si nedokázala představit usedlý život v jednom domě a stálou práci. Milovala cestování a objevování nových míst, proto se spolu se svým italským přítelem rozhodla pro riskantní výpravu do afrického vnitrozemského státu Burkina Faso, který patří mezi největší producenty zlata v celé Africe. Oficiálním jazykem je zde francouzština a většinu obyvatel tvoří muslimové. Západoafrická země Burkina Faso ale nebyla hlavním cílem dvojice cestovatelů. Pokoušeli se odtud přejet do sousedního Beninu, ale když už se v prosinci 2018 ocitli nedaleko hranic, zničehonic se před autem vyděšeného páru objevila skupina šesti mužů s kalašnikovy.

Auto obklíčilo šest mužů s nabitými zbraněmi

Edith Blais a její společník Luca Tacchetto skončili jako rukojmí džihádistů z frakce Al-Káidy, kteří je unesli proto, aby mohli od kanadské a italské vlády za jejich propuštění žádat výkupné anebo je použít k výměně vězňů. V této oblasti nejsou únosy cizinců ničím neobvyklým, ovšem Edith silně podcenila přípravy na svou výpravu a o oblasti, přes kterou projížděla, si nezjistila dostatek potřebných informací. Do té doby ji nic podobného nepotkalo. Běžně jezdila stopem, spala ve stanu i na opuštěných plážích, takže si byla jistá, že i její africká cesta se obejde bez potíží. Jak moc se mýlila, zjistila až ve chvíli, kdy na ni mířily zbraně skupiny mužů v turbanech, která Edith i jejího přítele zajala a odvezla daleko do pouště na sever Mali.

Předstírali, že jsou manželé a že konvertovali k islámu

Od té doby na Edith čekalo mnoho dlouhých měsíců plných strachu o život. Zpočátku ji únosci drželi spolu s jejím přítelem, ale brzy dvojici rozdělili. Naštěstí Edith její věznitelé nebili ani nemučili, přesto však žena každý den svého nedobrovolného pobytu uprostřed rozpálené pouště protrpěla. Kromě obav z ozbrojených mužů, kteří ji neustále hlídali, musela zajatá Kanaďanka čelit i nejrůznějším nemocem a nebezpečným pouštním tvorům. Po několikaměsíčním věznění napadl Edith i Lucu spásný nápad. Zdánlivě konvertovali k islámu, a jelikož je únosci považovali za manželský pár, umístili oba do stejného zajateckého tábora.

Po několika hodinách útěku pouští jim zastavilo nákladní auto

Edith Blais byla v zajetí už 15 měsíců, když se rozhodla o svůj život zabojovat a zosnovala plán útěku. Ona i Luca čekali na úplněk, který jim měl svým svitem pomoci k lepší orientaci v neznámé oblasti. Měli štěstí, protože právě zuřila i větrná bouře, která po uprchlících zametla stopy a snížila šanci pronásledovatelů na jejich dopadení. Šli celou noc, až se dostali na silnici, kde jim zastavilo nákladní auto, ve kterém seděl řidič a spolujezdec. Oba byli cizinci, vyzvali zesláblou Edith i jejího společníka k nástupu a vydali se na cestu. Zanedlouho je však zastavili rozzuření ozbrojenci s nabitými zbraněmi. Edith, ukrytá v zadní části vozu, byla vyděšená k smrti. Řidič s křičícími muži promluvil a ti auto k ženině údivu nechali odjet.

O svém neobyčejném příběhu napsala knihu

Psal se právě březen 2020, když odvážný řidič náklaďáku vysadil vděčnou dvojici uprchlíků v Kidalu, jednom z měst pouštní oblasti státu Mali. Edith vystoupila přímo před zdejší budovou OSN, kde nalezla ona i Luca vytouženou ochranu a pomoc. Předtím, než byli oba letecky přepraveni do svých zemí, setkali se dokonce i s prezidentem Mali. Po návratu do rodné Kanady se Edith vrhla na psaní knihy, kde vzpomínala na nejtěžší období svého života. Pomohlo jí to se s těžkými zážitky vyrovnat. Právě psaní ji drželo nad vodou i během jejího zajetí v poušti, kdy si tajně zaznamenávala básně a tím se snažila alespoň trochu uniknout tíživé realitě. Edith na cestování nezanevřela, stále ho miluje, jen je dnes mnohem více opatrná a svým příběhem chce varovat ostatní dobrodruhy před jejich lehkovážností, na kterou ona sama málem doplatila životem.

Zdroje:

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/hostage-edith-blais-burkina-faso-b1985325.html

https://www.ctvnews.ca/canada/canadian-recounts-her-abduction-by-jihadis-in-burkina-faso-1.5595491

https://www.businessinfo.cz/navody/burkina-faso-souhrnna-teritorialni-informace/2/#1-zakladni-informace-o-teritoriu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz