Hlavní obsah
Lidé a společnost

Doktor z hor: Seriálového lékaře Burgnera Češi milovali. Hercovu kariéru ukončil tragický pád

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Corradox/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Dům seriálového doktora Burgnera ve Wildermiemingu

Příběhy sympatického doktora Burgnera z fiktivního horského městečka Sonnenstein se staly v 90. letech mimořádně populární i u nás. Přesto se představitel hlavní role, bavorský herec Gerhart Lippert, rozhodl úspěšný seriál na vlastní žádost opustit.

Článek

Doktora Burgnera si diváci ihned oblíbili

Kultovní německo-rakouský televizní seriál Doktor z hor vznikl na motivy oblíbené knižní série. Jeho hlavní hrdina Thomas Burgner byl mnichovský lékař, který přijel do tyrolských hor, kde musel zpočátku bojovat s nepřátelstvím mrzoutského tchána Pankráce, jenž ho vinil ze smrti své dcery. Nakonec se však oba muži sblížili a stali se dobrými přáteli, čemuž napomohl i Thomasův syn Maxmilián. Obyvatelé malého horského městečka si sympatického doktora, který se zde rozhodl usadit, zamilovali, stejně jako miliony diváků, které jeho příhody pravidelně sledovaly u televizních obrazovek.

Proslavil se už v 60. letech

Za nebývalým úspěchem seriálu stáli mimo jiné také herci, kteří se v něm objevili. Většinou totiž šlo o zkušené a populární umělce, jako tomu bylo i v případě představitele hlavní role vesnického lékaře Thomase Burgnera, bavorského rodáka Gerharta Lipperta, který se proslavil už v 60. letech. Narodil se 14. března 1937 v Pietzingu, dnešní součásti obce Riedering, ležící u malebného jezera Simssee v Bavorsku. Gerhartův otec se živil jako malíř a jeho matka byla klavíristka. Svou hereckou kariéru začal budoucí miláček televizních diváků na jevišti. Působil v několika německých divadlech, a dokonce vystupoval i na prknech vídeňského Burgtheateru.

Zahrál si i Vinnetoua

Gerhart Lippert se kromě divadelních rolí začal objevovat také ve filmech a televizi. Jako pohraniční policista Toni Kaiser si zahrál v seriálu Alarm in den Bergen, jehož děj se točil kolem dopadení pašeráků a pytláků v bavorských Alpách. Natáčení bylo poměrně nebezpečné kvůli skalnaté oblasti a vysoké nadmořské výšce, ve které se realizovalo. Další hlavní seriálovou roli Gerhart Lippert získal ve třináctidílné sérii stanice ZDF Semesterferien vysílané v 70. letech, kde oblíbený herec ztvárnil profesora Schulze. V roce 1978 se Gerhart zúčastnil slavného festivalu Karla Maye, který se koná každoročně od roku 1952 na stadionu Kalkberg v Bad Segebergu. V divadle pod širým nebem, kde se uvádí díla podle předlohy spisovatele Karla Maye, hrál Gerhart Lippert už na počátku padesátých let. Tehdy mu dokonce připadla nejznámější postava ze slavných mayovek, statečný apačský náčelník Vinnetou.

Z úspěšného seriálu odešel na vlastní žádost

Gerhart Lippert byl hvězdou, ale ta nejslavnější role, kterou se navždy zapsal do srdcí fanoušků, na talentovaného herce teprve čekala. V roce 1992 v televizi poprvé zazářil jako lékař Thomas Burgner v pilotním filmu, který odstartoval nebývale úspěšný seriál Doktor z hor, odehrávající se v tyrolském Sonnensteinu. Horské město Sonnenstein však bylo pouze fiktivní, skutečným místem natáčení se stala rakouská vesnice Wildermieming, ležící v okrese Innsbruck. Klidnou obec lemovanou hustými lesy a rozlehlými loukami si díky tradičně vypadající horské budově, která posloužila jako domov seriálového doktora Burgnera, oblíbilo velké množství fanoušků a turistů. I přesto, že Doktor z hor patřil v Německu i Rakousku k nejúspěšnějším seriálům devadesátých let, se Gerhart Lippert rozhodl po celkem šedesáti odvysílaných dílech natáčení opustit, aby se mohl věnovat svým dalším pracovním projektům. Jeho postavu nechali scenáristé tragicky zemřít pod lavinou a seriál poté pokračoval dál s jiným obsazením.

Po vážném úrazu žije v ústraní

Gerhart Lippert po dobrovolném konci v populárním seriálu i nadále pokračoval ve své herecké kariéře. Diváci ho mohli vidět například i v romantických filmech podle románů Rosamunde Pilcher nebo Ingy Lindström. Hrál také v divadle, a dokonce působil i jako režisér. Osudový životní zlom pro Gerharta Lipperta znamenal únor roku 2012, kdy tehdy téměř pětasedmdesátiletý herec nešťastně upadl ze schodů, když se ve svém domě snažil upravit na zdi visící rodinné fotografie a ztratil rovnováhu. Vrtulník ho s vážným poraněním hlavy dopravil na jednotku intenzivní péče do nemocnice v Innsbrucku. Byl uveden do umělého spánku a poté ho čekala náročná rehabilitace. Od svého těžkého úrazu se populární umělec na veřejnosti již neobjevuje a žije v ústraní v Tyrolsku po boku milující manželky, se kterou se oženil v polovině devadesátých let. O zdravotním stavu legendárního seriálového doktora toho není moc známo, ale jeho žena v rozhovoru z roku 2018 prozradila, že silný vztah, který s manželem má, vydrží i tyto náročné chvíle.

Zdroje:

https://www.bunte.de/stars/star-life/schicksalsgeschichten-der-stars/der-bergdoktor-star-gerhart-lippert-so-geht-es-dem-sat1-doc-heute.html

https://www.hna.de/kultur/tv-kino/ex-bergdoktor-lippert-hause-zr-2303908.html

https://www.tyrol.com/places/a-wildermieming

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Karl-May-Spiele_Bad_Segeberg

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Der_Bergdoktor_(1992)

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Gerhart_Lippert

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz