Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hororová Carrie Sissy Spacek: Jak příjmení napovídá, kořeny slavné oscarové herečky sahají do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Angela George/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0 Deed/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Americká herečka a zpěvačka Sissy Spacek

Hereččin pradědeček František Jan Špaček emigroval do Ameriky z malé obce Bordovice, která leží v Moravskoslezském kraji. Na svůj původ a pracovité předky, kteří se za oceánem úspěšně uchytili, je filmová hvězda Sissy Spacek patřičně hrdá.

Článek

Za štěstím do Ameriky

Když se ve druhé polovině 19. století rozhodlo mnoho českých rodin odejít za vidinou lepšího života až do daleké Ameriky, byli mezi nimi i předci jedné z nejlepších hereček všech dob Sissy Spacek. Její dědeček Arnold Adolph Spacek se narodil už ve Spojených státech a v malém texaském městečku Granger to dotáhl až na starostu, který se dokonce přátelil s budoucím prezidentem Lyndonem B. Johnsonem. Oženil se s dívkou, jejíž původ byl také český, a na svět přivedli syna Edwina Arnolda, jež se stal v roce 1949 otcem dcery Mary Elizabeth, které bratři neřekli jinak než Sissy. Právě pod touto přezdívkou ji za několik let poznal celý svět.

Chtěla být zpěvačkou

Umělecké sklony se u Sissy začaly objevovat už v dětství, kdy se v pouhých šesti letech zúčastnila talentové show. Nadaná dívka toužila stát se zpěvačkou, nakonec však vystudovala herectví, ale zpívat nikdy nepřestala. V začátcích své kariéry se odstěhovala do New Yorku, kde nějaký čas žila u svého bratrance Ripa Torna a jeho manželky Geraldine Page, kteří byli oba úspěšní herci. Díky své nevšední kráse se Sissy také chvíli živila jako fotomodelka.

Oscarová hvězda

Záhy se ukázalo, že v dívce s českými kořeny dřímá obrovský herecký i pěvecký talent. Začaly přicházet zajímavé role a brzy i sláva. Sissy Spacek získala během svého života velké množství ocenění a stala se jednou z nejlepších hereček všech dob. Je mimo jiné držitelkou několika Zlatých glóbů, má svou hvězdu na hollywoodském chodníku slávy a za ztvárnění postavy legendární country zpěvačky Loretty Lynn v životopisném filmovém muzikálu Coal Miner's Daughter z roku 1980, který je u nás známý pod názvem První dáma country music, dokonce získala prestižního Oscara. Sissy k muzikálu nazpívala i soundtrack, díky němuž byla nominována na cenu Grammy.

Jako Carrie ze slavného hororu byla nepřekonatelná

Další z mnoha známých rolí této fenomenální herečky byla v roce 1976 středoškolačka Carrie White z kultovního hororu Carrie, natočeného podle knižní předlohy Stephena Kinga. Plachá dcera náboženské fanatičky, která pro svou jinakost čelila výsměchu spolužáků, v sobě objevila nadpřirozené schopnosti, které na školním plese způsobily tragédii. Za svůj výkon v Carrie si Sissy vysloužila oscarovou nominaci. Jedním z dlouhé řady filmů, kde diváci mohou obdivovat herecký talent slavné umělkyně, je například historické drama JFK o vyšetřování atentátu na amerického prezidenta Kennedyho. Známý je také povídkový snímek Devět životů či drama z roku 2001 V ložnici. Kromě práce před filmovou kamerou se Sissy stejně úspěšně věnovala i televizním projektům.

Na prvním místě byla vždy rodina

V osobním životě našla Sissy Spacek štěstí po boku manžela, filmového architekta a režiséra Jacka Fiska, s nímž žije již od sedmdesátých let. Ze spokojeného manželství vzešly dvě dcery, které se dnes také věnují umění. Schuyler pracuje jako herečka, kterou chtěla být už od malička, kdy si s oblibou hrála s matčiným Oscarem. Dokonce dostala nabídku zahrát si v remaku slavné Carrie, ale s díky ji odmítla. Druhá dcera Sissy Spacek se jmenuje Madison a věnuje se umělecké tvorbě. Navrhovala třeba filmové kulisy a je také designérkou šperků. Kvůli rodině se oscarová herečka kdysi přestěhovala z rušného velkoměsta na koňskou farmu, aby umožnila svým dcerám prožít normálnější život. Dcery jsou na svou slavnou matku, která je dnes už také babičkou, hrdé a jsou jí vděčné, že před hereckou kariérou vždy upřednostňovala rodinu, která pro ni byla a je na prvním místě.

Zdroje:

Kniha pamětí Sissy Spacek My Extraordinary Ordinary Life

https://people.com/all-about-sissy-spacek-kids-7561417

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sissy_Spacek

https://www.hmdb.org/m.asp?m=2184

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Bordovice

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz