Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hugh Glass: Přežil děsivý útok rozzuřené medvědice i masakr vedený domorodci. Vpřed ho hnala pomsta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto

Obrovská medvědice, která bránila svá mláďata, tohoto lovce kožešin uprostřed americké divočiny málem roztrhala na kusy. Společníci nechali těžce zraněného Hugha Glasse svému osudu a opustili ho. Předpokládali, že stejně brzy zemře. Ale mýlili se.

Článek

Leonardo DiCaprio si za roli Hugha Glasse vysloužil Oscara

Příběh legendárního průzkumníka a lovce kožešin Hugha Glasse vstoupil do povědomí široké veřejnosti díky oscarovému filmu z roku 2015 The Revenant, ve kterém se hlavní role ujal skvělý Leonardo DiCaprio. Snímek se inspiroval Glassovým neuvěřitelným osudem a jeho bojem o přežití, kdy hned několikrát stanul tváří v tvář téměř jisté smrti. Kromě zuřivého zvířete a nájezdů nelítostných původních obyvatel nezdolný muž přežil i nehostinnost a krutost divoké severoamerické přírody.

Když utekl pirátům, zajali ho Póníové

Všeobecně se tvrdí, že se Hugh Glass narodil koncem 18. století v Pensylvánii skotsko-irským rodičům. V mládí byl prý zajat piráty, se kterými poté nějaký čas žil. Po úspěšném útěku byl brzy opět zajat, tentokrát však domorodým indiánským kmenem Póníů, jejichž náčelník si odvážného a inteligentního Glasse oblíbil a právě i zásluhou tohoto kmene se muž naučil, jak přežít v divočině.

Výpravu přepadl indiánský kmen, přežili jen někteří

Na počátku 19. století se Hugh Glass přihlásil jako lovec do společnosti, která právě chystala nebezpečnou výpravu s cílem získat bobří kožešiny. Expedice byla na území dnešní Jižní Dakoty napadena původními americkými obyvateli, kteří část členů výpravy zmasakrovali. Mezi přeživšími byl i Hugh Glass, který se spolu se zbytkem svých společníků vydal na pěší pochod do bezpečí. Museli být velice opatrní a hlavně tišší, aby znovu nevzbudili pozornost nepřátelských indiánských kmenů.

Rozzuřený medvěd, který bránil mláďata, Hugha Glasse téměř rozsápal

V lovu zvěře se muži střídali, a když jednoho dne vyšla řada na Glasse, potkal uprostřed divočiny velikou medvědici s mláďaty. Lovec na nebezpečné zvíře stihl vystřelit, ale jeho hrozivý útok tím nezastavil. Zraněná a rozběsněná medvědice muže téměř rozsápala. Ostatní ze skupiny uslyšeli výstřel i zoufalý křik a když doběhli na místo neštěstí, našli na zemi polomrtvého Glasse, kterému ovázali hrozivě vyhlížející rány. Medvědici podle některých pramenů zabil během útoku sám napadený lovec, je ale také možné, že zvíře dobili přispěchavší členové výpravy.

V jeho přežití už nikdo z členů výpravy nevěřil

Nikdo ze skupiny lovců nevěřil, že tak devastující útok medvěda jejich společník přežije. K všeobecnému překvapení však Hugh Glass ještě druhý den slabě dýchal. Rozhodli se pro raněného vyrobit provizorní lehátko z větví a pokračovat v cestě. Po několika dnech se Glassův stav nelepšil, nemohl mluvit ani se hýbat. Celou výpravu jeho záchrana zdržovala a jelikož se blížila zima, lovci nemohli zpomalit. Vůdce expedice tedy nabídl dvěma mužům speciální příplatek za to, že s Glassem zůstanou až do doby, než zemře a poté ho s patřičnou úctou pohřbí.

Opustili ho zraněného uprostřed divočiny

Když Hugh Glass dostal vysokou horečku, usoudili muži, kteří s ním zůstali, že jeho smrt se již blíží. Vzali mu pušku i nůž a nechali dle jejich mínění umírajícího Glasse navzdory svému slibu samotného a dohonili skupinu. Ale lovec kožešin, který byl mezi přáteli známý svou silou a čestností, nezemřel. I když byl neuvěřitelně zesláblý, dokázal ze země sebrat kámen, kterým zabil chřestýše, jehož maso roztloukl a syrové snědl. Jelikož nemohl chodit, zpočátku se jen plazil. Vpřed ho hnala nezdolná vůle žít a také touha po pomstě. Chtěl dohnat a zabít Johna Fitzgeralda a Jima Bridgera, dva muže, kteří ho nechali zraněného napospas osudu.

V ranách mu lezli červi, ale nakonec se s pomocí domorodců zotavil

Hugh Glass pomalu nabíral ztracenou sílu. Jednou se mu podařilo odehnat vlčí smečku od právě uloveného buvola. Jeho maso si dokonce i nasušil a vzal s sebou na další cestu. Když potkal skupinu Siouxů, kmen se nad potrhaným lovcem slitoval a vyčistil mu hnisající rány na zádech, ve kterých už lezli červi. Siouxové také muži pomohli dostat se do pevnosti Fort Kiowa. Zde se Hugh Glass vyzbrojil, nabral zásoby a vydal se spolu se skupinou, převážející kožešiny a zásoby, za Fitzgeraldem a Bridgerem.

Oba členy výpravy, kteří ho opustili, našel, ale nezabil

Během putování byla skupina opakovaně napadena indiánským kmenem Arikarů, ale znovuzrozený lovec kožešin útoky přežil. Oba muže, kteří ho těžce zraněného opustili, našel, ale ani jednoho z nich nakonec nezabil. Toulal se jako samotář po americké divočině a dál se živil lovem zvířat. Poslední zmínka o Hughovi Glassovi pochází z roku 1833, kdy byl spatřen ve společnosti ostatních lovců, které napadli Arikarové. Tento poslední indiánský útok už legendární Američan nepřežil. V době smrti mu bylo kolem padesáti let a je pohřben někde na břehu řeky Yellowstone ve státě Montana.

Zdroje:

National Park Service, Travel South Dakota, Cowboys and Indians Magazine, Britannica

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz