Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jedním z nejoblíbenějších starostů amerického Chicaga byl Antonín Čermák, rodák z Kladna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/volná licence

Antonín Čermák

Antonín Čermák byl první imigrant, který se stal starostou Chicaga. Patřil k významným demokratickým politikům USA a za svůj úspěch vděčil pouze vlastní píli.

Článek

Z Kladna do USA

Do Ameriky se Antonín Josef Čermák dostal už jako malé dítě. Narodil se 9. května roku 1873 v Kladně, ale jeho rodiče se rozhodli, stejně jako mnoho jiných v té době, hledat štěstí za oceánem. Antonínův otec si ve Spojených státech našel práci a živil se jako horník. V dolech poté začal pracovat i Antonín, který vystřídal ještě několik dalších zaměstnání, dokud si nevydělal dostatek peněz k zřízení vlastního povoznictví.

Zvolili ho starostou Chicaga

Rodák ze středních Čech však mířil daleko výš. Po práci navštěvoval večerní školu, kde si doplnil své vzdělání. Pomalu se začal zapojovat do politiky a v roce 1900 se stal soudním vykonavatelem a posléze i poslancem zákonodárného sboru v Illinois. V chicagské městské radě nejprve působil jako jeden z jejích radních a ve svých osmapadesáti letech byl v roce 1931 zvolen starostou této americké metropole s početnou základnou Čechoslováků, kteří se do země, podobně jako sám Antonín Čermák, přistěhovali. V té době jich v Chicagu žilo okolo 100 000.

Česky uměl dokonale

Nový chicagský starosta se u veřejnosti těšil velké oblibě, ale během vykonávání své funkce si také nadělal mnoho nepřátel, a to hlavně z řad podsvětí. Na svůj český původ Antonín Čermák nikdy nezapomněl a byl na něj také patřičně hrdý. Mluvil plynně česky a svou rodnou vlast dokonce ve třicátých letech navštívil a při té příležitosti se setkal i s prezidentem Masarykem.

Osudný atentát

Oblíbený a úspěšný politik byl velkým příznivcem amerického prezidenta Franklina Delano Roosevelta, kterého doprovázel i na jeho miamské cestě, kde měla hlava Spojených států pronést svůj projev pro místní obyvatele. Antonín Čermák se pohyboval v těsné blízkosti prezidenta, když se z davu vynořil chudý italský dělník s revolverem, kterým zasáhl několik lidí, mezi nimi i populárního chicagského starostu.

Možná vadil gangsterům

Giuseppe Zangara měl zřejmě v plánu spáchat atentát na Franklina Delano Roosevelta, kterému se však během střelby nic nestalo. Objevily se ale i spekulace, že kulky ve skutečnosti patřily Antonínu Čermákovi, a to kvůli jeho nekompromisnímu postoji k chicagskému podsvětí. Slavný kladenský rodák o necelé tři týdny později následkům atentátu podlehl. Zemřel dne 6. března 1933 v nemocnici v Miami.

Na slavného českého rodáka v Chicagu vzpomínají dodnes

Rakev s ostatky oblíbeného starosty dorazila speciálním vlakem do Chicaga, kde už čekal dav lidí, kteří chtěli politikovi projevit úctu. Průvod zamířil na Český národní hřbitov a za přítomnosti asi 150 000 truchlících zde byl Antonín Čermák pochován do rodinné hrobky. Jeho vrah Giuseppe Zangara byl odsouzen k trestu smrti a skončil na elektrickém křesle. Na významného politika a českého rodáka se v Chicagu dodnes nezapomnělo. V roce 2023 se na jeho počest ve městě konala vzpomínková akce, která připomínala 150 let od jeho narození.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz