Hlavní obsah
Umění a zábava

Jen počkej, zajíci! Zhýralého vlka inspiroval skutečný gauner a za zajícův dětský hlásek mohla nemoc

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Darafsh/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

Ilustrační foto

Z krátkých kreslených příběhů o vlčím chuligánovi, který se snažil chytit vychytralého zajíce, se ve své době stal doslova fenomén, který milovali obyvatelé více než 100 zemí světa.

Článek

Spousta diváků měla raději frajerského záporáka s cigaretou

Sovětský animovaný seriál Jen počkej, zajíci! se začal poprvé vysílat v roce 1969 a do roku 1986 vzniklo rovných 16 dílů. Další osudy zlomyslného vlka v černých zvonových kalhotách a jeho protivníka, mazaného zajíce, se natočily až po pádu komunismu, ale neobyčejné popularity starých epizod už nedosáhly. Seriál slavil úspěchy nejen na území tehdejšího Sovětského svazu, ale i v dalších koutech světa, kde byl uveden. Mimořádné oblibě se těšil také u československých diváků, kteří ho mohli sledovat v podvečerních hodinách v rámci tradičního dětského pořadu Večerníček. V asi desetiminutových kreslených příhodách se paradoxně zdál mnoha lidem sympatičtější antihrdina vlk, který se s nezbytnou cigaretou v tlamě marně snažil dostihnout poněkud uvědomělého zajíce.

Vlk měl svůj reálný předobraz

Tvůrci seriálu se občas setkali s názorem, že námět dvou soupeřících postaviček okopírovali z podobného amerického formátu Tom a Jerry, ale nařčení se prý nezakládalo na pravdě. Jak ale přiznal Svetozar Rusakov, který stál jako výtvarník za zpodobněním obou hlavních aktérů, inspirovat se před vytvořením jednoho z nich přeci jen nechal. Kdysi ho totiž ve frontě na lístky do kina neomaleně předběhl jeden syčák. A právě na onoho gaunera si Rusakov vzpomněl, když kreslil zlodušského vlka. Kromě animací, které bral pouze jako zdroj obživy, se Svetozar Rusakov věnoval volné tvorbě, v níž nacházel to pravé umělecké naplnění. V roce 2019 byla některá z děl již zesnulého autora k vidění v Praze, kam je po předchozí menší výstavě v Mariánských Lázních přivezla malířova dcera Irina.

Režisérův syn pokračoval v otcově práci

Dík za mimořádnou popularitu Jen počkej, zajíci! patřil kromě výtvarníka také režisérovi Vjačeslavovi Michajloviči Koťonočkinovi, jenž byl v titulcích uváděn jako Kotěnočkin. Moskevský rodák, který se kromě režie věnoval i malířství, zemřel v roce 2000. Jeho syn Alexej se rozhodl jít v otcových stopách a sám se podílel na natáčení novějších dílů kultovního ruského seriálu. Dalšími známými osobnostmi, které jsou spojeny s tvorbou slavných animovaných příběhů, byli i původní ruští dabéři dvou hlavních postav. Vlka měl prý namluvit písničkář, herec a básník Vladimir Vysockij, který se ale stal ve své době pro tehdejší režim nežádoucí, a dokonce mu bylo zakázáno koncertování a nahrávání. Dnes je životu a dílu jednoho z nejoblíbenějších ruských umělců v Moskvě věnováno vlastní muzeum a v mnoha městech jeho vlasti stojí pomníky, které legendárního Rusa připomínají.

Za zajícovým dětským hlasem stála vážná nemoc jeho dabérky

Vlkovi svůj hlas nakonec propůjčil uznávaný divadelní a filmový herec Anatolij Papanov. Invalida z druhé světové války původně pracoval jako slévač, ale láska k herectví ho přivedla až na jeviště a před kameru. Jeho život v roce 1987 nečekaně ukončil infarkt, když se v rozpáleném letním dni osprchoval ledovou vodou. Dabingu postavy drobného zajíce se ujala Klara Rumjanova, jejíž nezvykle vysoký hlas našel největší uplatnění právě v pohádkách a dětských písničkách. Herečka a zpěvačka prodělala ve svých mladých letech vážnou nemoc, která ji málem stála život. Kvůli těžkému zánětu plic skončila na více než měsíc v nemocnici a po následné ztrátě hlasu nesměla téměř půl roku mluvit a s okolím se dorozumívala pouze psaním. Oblíbená interpretka převážně skladeb určených nejmladšímu publiku se naštěstí zotavila, ale už navždy jí zůstal velmi vysoko položený a dětsky znějící hlas.

Nové ztvárnění vlka a zajíce diváky nenadchlo

Když v roce 2021 uvedlo filmové studio Sojuzmultfilm jakési novodobé pokračování kdysi veleúspěšného seriálu s názvem Jen počkej, zajíci! Prázdniny, sklidilo za snahu navázat na staré a oblíbené epizody spíše kritiku. V moderním pojetí sovětského fenoménu se vedle vlka a zajíce objevila i další zvířata a animace se od té původní značně lišila. I po více než 50 letech od prvního vysílání tak u diváků stále mnohem více bodují původní příběhy jejich oblíbených hrdinů. Sláva seriálu byla tak veliká, že si vlk se zajícem zahráli i v reklamě na filmové kamery, a ve dvou dílech dokonce zazněly písně Ally Pugačovy, jedné z nejlepších ruských zpěvaček všech dob.

Zdroje:

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/relax/rezie-kotenockin-vytvarnik-rusakov-moralni-dohled-rusky-stat-284313

https://www.irozhlas.cz/kultura/vytvarne-umeni/jen-pockej-zajici-svetozara-rusakova-vystava-praha_1901130940_dbr

https://magazin.aktualne.cz/kultura/film/zemrel-rusakov-zajic-a-vlk-osireli/r~i:article:217093/

https://www.csfd.cz/tvurce/13384-vjaceslav-kotonockin/biografie/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Jen_po%C4%8Dkej,_zaj%C3%ADci!

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Klara_Rumyanova

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz