Hlavní obsah
Lidé a společnost

Lovingovi a jejich příběh, který změnil Ameriku: Kvůli rozdílné barvě pleti hrozilo manželům vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Každý byl jiné barvy pleti. To byl důvod, proč po jejich svatbě vtrhli policisté uprostřed noci přímo do jejich ložnice a oba manžele zatkli. Mezirasové sňatky totiž byly v jejich rodné Virginii zakázány.

Článek

Na barvě pleti jim nezáleželo. Prostě se milovali

Richard Loving a o šest let mladší Mildred Delores Jeter žili jako sousedé v okrese Caroline County v americkém státě Virginie. Mildred v žilách kolovala černošská nebo indiánská krev, možná obojí, každopádně z právního hlediska nepatřila mezi bílé Američany. Stavební dělník Richard však ano. Ale ani zákon o rasové integritě mladým lidem nezabránil v tom, aby se do sebe zamilovali.

Do ložnice jim vrazili policisté

Protože však Virginie, stejně jako mnoho dalších států USA, sňatky mezi rasami zakazovala, rozhodl se zoufalý pár v roce 1958 odjet do Washingtonu, D.C., kde se i přes odlišnou barvu své kůže mohli Mildred s Richardem legálně vzít. Poté se už jako manželé Lovingovi vrátili zpět do svého domova ve Virginii a těšili se na budoucí společný život, který měli před sebou, když přímo do ložnice jejich domu uprostřed noci vtrhli na základě anonymního udání tři policisté a vyděšenou ženu i jejího neméně otřeseného manžela zatkli.

Buď stěhování, nebo vězení

Lovingovým hrozilo za porušení zákona, který nedovoloval mezirasové sňatky, vězení. Soudce jim ale nabídl, že pokud ze státu odejdou a po dobu následujících pětadvaceti let se do Virginie společně nevrátí, jejich trest se přeruší. Novomanželům tedy nezbylo nic jiného, než se přestěhovat do hlavního města Spojených států amerických. Ukázalo se ale, že život daleko od rodiny je, hlavně pro Mildred, velice těžký.

Rozsudek, který změnil zákony i životy

Mladá žena se chtěla vrátit zpět do svého domova a v zoufalství se rozhodla napsat dopis s prosbou o pomoc Robertu Kennedymu, který vystupoval proti rasové diskriminaci. Toho nespravedlivý osud manželů Lovingových nenechal lhostejným a právě díky němu byli Mildred a Richardovi prostřednictvím Americké unie pro občanské svobody přiděleni právníci. Případ Lovingovi versus Virginie v roce 1967 doputoval až před Nejvyšší soud USA, který jednomyslně hlasoval ve prospěch Mildred a Richarda a rozhodl, že zákon státu Virginie, který manžele dohnal až sem, je protiústavní.

Vybojované štěstí zničila tragická nehoda

Tento přelomový případ změnil zákony Spojených států a stal se historickým milníkem, který dodnes studují studenti práv. Rozsudek Nejvyššího soudu donutil také další státy uplatňující zákon o mísení ras, aby ho zrušily. Manželé Lovingovi se mohli konečně vrátit zpět do své rodné země, kde vychovali tři děti a žili společně v domě, který Richard vlastníma rukama postavil. Jejich rodinné štěstí však bohužel netrvalo dlouho. V roce 1975 odvážný pár rozdělila obrovská tragédie. Při cestě autem do jejich vozu narazil opilý řidič. Mildred z nehody vyvázla, přišla však o pravé oko, ale Richard na následky nešťastné srážky aut zemřel.

Na příběh manželů Lovingových se dodnes nezapomnělo

Mildred Lovingová svého milovaného muže přežila o více než třicet let. Osudným se jí v roce 2008 stal zápal plic. Příběh lásky, která vzdorovala lidským předsudkům i nespravedlivému zákonu, inspiroval mnoho knih a filmů. Na hrob manželů občas symbolicky zavítají dvojice s různou barvou pleti, které se mohou právě i díky odvaze Mildred a Richarda svobodně milovat a uzavírat manželství.

Zdroje:

https://co.caroline.va.us/308/The-Lovings

https://www.nytimes.com/2008/05/06/us/06loving.html

https://www.history.com/news/mildred-and-richard-the-love-story-that-changed-america

https://www.britannica.com/event/Loving-v-Virginia

https://www.wgbh.org/news/2017-06-11/50-years-later-the-couple-at-the-heart-of-loving-v-virginia-still-stirs-controversy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz