Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ondrej Nepela: Jeden z nejúspěšnějších československých sportovců zemřel ve 38 letech. Podlehl AIDS

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

Když se v roce 2000 konala anketa o nejlepšího slovenského sportovce 20. století, s přehledem ji vyhrál olympijský vítěz Ondrej Nepela. Krasobruslení ho uchvátilo už v dětství a stalo se nedílnou součástí jeho krátkého života.

Článek

Do krasobruslení se zamiloval díky televizi

Ondrej Nepela viděl krasobruslení poprvé doma v televizi. Toužil se pohybovat na ledě stejně ladně jako sportovci na obrazovce a snažil se v obývacím pokoji napodobit jejich složité kreace. Ondrejův zájem o tento sport byl tak veliký, že se chlapcovi rodiče rozhodli synovi jeho sen splnit. Když začal budoucí olympijský vítěz trénovat, bylo mu sedm let. Narodil se v roce 1951 v Bratislavě. Jeho otec pracoval jako šofér a matka se starala o domácnost. Malý Ondrej měl štěstí, protože se ho hned v začátku jeho sportovní kariéry ujala úspěšná slovenská trenérka krasobruslení Hilda Múdra, která pocházela z Vídně, ale od konce čtyřicátých let žila na Slovensku, kam odešla za svým manželem.

Svou trenérku považoval za součást rodiny

Vztah Hildy k jejímu svěřenci byl téměř mateřský. O Ondrejovi hovořila jako o svém třetím dítěti a dokonce chodila místo jeho matky do školy na rodičovské schůzky. Ondrej svou trenérku celý život oslovoval jako tetu a plně jí důvěřoval. Náročné tréninky začínající už před šestou hodinou ranní zanedlouho přinesly své první ovoce a tichý a poněkud introvertní Ondrej se den ode dne zlepšoval. Byl pilný a poslušný, ale kupředu ho hnala hlavně touha něco velkého dokázat. Za jeho pozdějšími úspěchy nestál pouze vrozený sportovní talent, ale tvrdá každodenní dřina plná odříkání.

Ondrejovo olympijské zlato všichni čekali, byl totiž favoritem

Už šest let po svém vůbec prvním tréninku se Ondrej Nepela poprvé zúčastnil zimní olympiády. Tehdy v Innsbrucku skončil mezi posledními, ale o čtyři roky později se v Grenoblu umístil již na krásné osmé příčce. Vrcholem jeho mimořádné kariéry se staly Zimní olympijské hry 1972 v japonském městě Sapporo, na které Ondrej nastoupil v pozici největšího favorita. Všem Čechoslovákům muselo zatrnout, když Ondrej během své volné jízdy znenadání upadl. Ale ani nečekaný pád mu jeho jasné vítězství nepokazil a z tichého a plachého sportovce se rázem stala doslova mezinárodní hvězda se zástupy obdivovatelů. Kromě triumfu na Zimních olympijských hrách 1972 se mohl Ondrej Nepela pyšnit i osmi tituly mistra Československa, pěti tituly mistra Evropy a třemi zlatými medailemi z mistrovství světa.

Vrhl se do světa a zářil ve slavné revue Holiday on Ice

Po svém olympijském vítězství se jeden z nejúspěšnějších československých sportovců všech dob rozhodl s náročným závoděním přestat a věnovat se svému snu, kterým byla účast v proslulé lední revue plné krásných třpytivých kostýmů Holiday on Ice. Ondrejovo zahraniční angažmá však režim podmínil jeho účastí na chystaném mistrovství světa konaném v Bratislavě, které v roce 1973 vyhrál. Poté mohl ve svých dvaadvaceti letech skutečně odjet do ciziny a vystupovat ve vytoužené lední revue. Se svou bývalou trenérkou zůstával v neustálém kontaktu, Hilda Múdra mu dokonce mohla později poskytnout i mnoho cenných profesních rad, jelikož také Ondrej se po čase rozhodl předat své zkušenosti s krasobruslením dál a v Západním Německu začal úspěšně trénovat nové krasobruslařské naděje.

Nedožil se ani čtyřiceti let

Od doby, co Ondrej Nepela opustil Československo, se o něm v jeho rodné zemi už moc nemluvilo. Jako blesk z čistého nebe se však v roce 1989 objevila smutná zpráva, že několikanásobný mistr světa a olympijský vítěz Ondrej Nepela v německém Mannheimu ve svých teprve osmatřiceti letech zemřel. Důvodem jeho tak brzkého skonu zřejmě byla zákeřná nemoc AIDS, ale tehdejší vládnoucí režim se příčinu smrti slavného krasobruslaře snažil před veřejností utajit. Ondrej Nepela trávil ke konci svého krátkého života spoustu času v nemocnici, ale nevyléčitelnou chorobu porazit nedokázal. Nejúspěšnější slovenský sportovec celého dvacátého století však zapomenut nezůstal. Naši sousedé po něm pojmenovali svůj bratislavský zimní stadion a Ondrejovo jméno nese i mezinárodní krasobruslařský závod. Pro mnoho sportovců je píle, vůle a odhodlání Ondreje Nepely inspirující dodnes.

Foto: German Federal Archives/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0 DE/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/

Olympijský vítěz Ondrej Nepela

Zdroje:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10123383458-pribehy-slavnych/407235100211005/

https://www.irozhlas.cz/vancouver_-_z_historie/vitezny-ondrej-nepela_201002021537_sport

https://www.olympic.sk/sportovec/ondrej-nepela

https://www.olympijskytym.cz/athlete/ondrej-nepela

https://sportweb.pravda.sk/zimne-sporty/clanok/607845-ked-sa-v-telefone-ozvalo-teta-vedela-som-ze-je-to-ondrik/

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Ondrej_Nepela

https://zeny.iprima.cz/celebrity/tajemstvi-ondreje-nepely-rodina-nevedela-ze-mel-aids-co-vsechno-ho-spojovalo-s-mercurym

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz