Hlavní obsah
Finance

Všichni chtěli přidat, ale nikdo nepřidal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Začarovaný kruh zdražování aneb možná si za to můžeme trochu sami.

Článek

Tak jako nikdo, ani já nevím vše. Tenhle článek je jen můj úhel pohledu na tuhle problematiku. Třeba zaujme.

Minulý rok zasáhla naši zemi vlna zdražování a inflace se řítila do rekordních výšin. K září minulého roku činila meziroční inflace 18 %. (Stručně: Na to, na co jsi potřeboval v jednom roce 1000 kč, na to jsi o rok později potřeboval už bezmála 1200kč.)

Inflace je přirozený finanční jev, kdy dochází k poklesu hodnoty peněžní zásoby, ale ne k poklesu jejího množství, které naopak povětšinou narůstá. Tzn. narůstá peněžní zásoba, ale nenarůstá produkt (hodnota). A pokud je peněz hodně, ale nemají hodnotu, tak dochází k nejčastějšímu průvodnímu jevu inflace. A to ke zdražování.

Proč tomu tak je? Nejprve si musíme náš státní produkt představit jako obří (třeba stokilový) koláč. Koláč nejprve rozdělíme na 10 dílku (1 dílek = 10 kg), poté na 100 dílků (1 dílek = 1 kg), dále na 1000 dílků (1 dílek = 0,1 kg) a tak můžeme pokračovat do nekonečna. No, vlastně nemůžeme. Pokud se nám totiž spolu se zvětšujícím se množstvím dílků nebude zvětšovat i sám koláč, tak se stane to, že jeden dílek bude mít stále menší a menší hodnotu. A jelikož náš koláč nenarůstal tak rychle, jako se dělil, tak je potřeba stále více a více dílků. Pokud tedy někdo chce za určité zboží/službu 1kg koláče, tak dříve by mu stačilo dát 0,1 dílku, později už to byl jeden celý dílek a teď už je to 10 dílků. Chápeme? (Dílky nám zde představují peníze a koláč státní produkt). Je jedno. Na kolik dílků koláč nakrájíme. Stále je to jeden a ten samý koláč se stejnou váhou, který se nezvětšuje (nebo ne tak rychle, jak se krájí). A tím jak každý chtěl víc a víc dílků koláče, tím se nám ty dílky stále více a více zmenšovaly. A to je (zkráceně) jeden z hlavních důvodu inflace.

Někteří lidé v tuhle chvíli začínají volat po státu, aby něco udělal, aby někomu něco kompenzoval. Jenže tím, že přidáme lidem více dílků, už tak rozkouskovaného, nerostoucího koláče, tím si nepomůžeme. Právě naopak. V těchhle chvílích by měl stát co nejvíce omezit finanční podporu obyvatelstva. A snažit se udělat vše pro to, aby finance nabrali zpátky svou hodnotu. A to se stane jedině tím, že necháme samotný trh, aby narovnal poměr mezi množstvím peněz které máme a jejich hodnotou.

Někteří lidé si začnou říkat: Vše se zdražilo. To mi musí v práci přidat! Ne. Nemusí. A není to ani, v některých situacích, vhodné. Jakýkoli růst platů se totiž musí někde promítnout. Nejčastěji v ceně služby, produktu, zboží. Protože když bude muset pekárna přidat svým zaměstnancům, bude muset navýšit cenu pečiva. Když bude dražší pečivo, tak i majitel masny bude chtít za maso víc, protože řezníci budou chtít taky přidat (protože jim zdražili pečivo). A když bude rohlík a salám stát víc, tak bude chtít i instalatér (kterému se zdražila svačina) za svou práci víc. A takhle je to pořád a stále dokola. A dotýká se to všech.

Aby mohli růst mzdy, musí růst i produkt. Pokud firma vydělává více než dřív a je to zásluhou vyšší produkce, je zvednutí mezd zcela na místě. Ovšem přidávání jen proto, že se zdražuje, to postrádá ekonomickou logiku. Lidé si prostě musí uvědomit, že nejde žít nad poměry prací vytvořené. Že to je to, co nám způsobuje inflaci (ne jen tohle, ale z velké míry).

Takže co dál s inflací. Dobrá zpráva je, že k srpnu letošního roku činí míra meziroční inflace 8,8 %. Ale pořád to nejsou ty cca 3 %, na které jsme byli zvyklí. Situace je lepší, ale můžeme tomu pomoci i my sami. Vykašlejme se na peníze od státu a nespoléhejme a nedomáhejme se žádné podpory. Pracujme a o vyšší plat žádejme, až když naše práce přináší výsledky. Akceptujme princip nabídky a poptávky. Nežádejme cenové stropy, protože ty se dřív nebo později stejně otočí proti nám (viz. Maďarsko). A když se nám nebude zamlouvat cena nějakého zboží, tak to za tu cenu prostě nekupujme. Pokud akceptujeme cenu, není důvod ke zlevňování. Neshromažďujme peníze, ale utrácejme. Protože i to, že se peníze netočí, jim snižuje hodnotu. A hlavně pracujme. Právě naší prací, naším produktem dáme penězům tu největší hodnotu.

Zdroj:

https://www.kurzy.cz/makroekonomika/inflace/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám