Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo sundal Prigožina? Putin nejspíš ne…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: MIKHAIL METZEL/TASS

Dnes havarovalo v ruské Tverské oblasti soukromé letadlo s deseti lidmi na palubě. Pokud se potvrdí, že byl mezi nimi i Prigožin, má ruský prezident Vladimír Putin zaděláno na problém.

Článek

První verze, která většinu lidí napadne, bude ta, že Prigožina (majitele Wagnerovy skupiny) nechal zlikvidovat sám Putin. A to jako odplatu za červnový pokus převrat, kdy se svou kolonou táhl na Moskvu. Otázkou ale je: Proč by to dělal?.

Vladimír Putin vede válku. A válka stojí peníze. Nehledě na množství zdrojů, které Ruska federace vlastní, ty velmi důležité finance ubývají. Místo aby přibývaly. A nepomáhají tomu ani sankce, které západní svět na RF uvalil. Pozornost proto musí Putin upírat i na Afriku, kde Wagnerova skupina operuje v několika zemích. Buďto jako doprovod, podpora Ozbrojených sil Ruska, či jeho spojenců (Syrské ozbrojené síly, irácké Lidové mobilizační síly nebo Íránská revoluční garda a další) nebo například kontroluje i doly na zlato a diamanty. Jo. Prostě peníze až na prvním místě.

Proč by to tedy Putin dělal, proč by eliminoval člověka, ze kterého (když pomineme červen), má jen prospěch. Pokud totiž nebude Prigožin, nedostanou Wagnerovci výplatní pásky. A když nedostanou zaplaceno. Pojedou domů. A to jak z Ukrajiny, tak i z Afriky. Zadarmo přeci nedělá nikdo. To znamená, že Putin bude muset tyhle personální ztráty v Africe nějak nahradit. A čím jiným, než vlastní armádou. A to znamená další oslabení ukrajinské fronty. Při pohledu na průběh bojů a ruské ztráty si myslím, že je to to poslední, co teď potřebuje.

Pokud se stane něco takového, co se stalo dnes. Je potřeba se vždycky ptát, komu to prospěje. Komu prospěje to, že bude RF oslabena na ukrajinské frontě a že bude ohrožena její pozice v Africe? Komu prospěje to, že do Kremlu přestanou téci prachy z Afriky?, které mu, dle mého názoru, Wagnerovci dobře vydělávali. Ano. Právě nám. EU, USA, Severoatlantické alianci. Takže kdo sundal Prigožina? Já si myslím, že my. Západní svět.

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-v-rusku-spadlo-letadlo-kde-mel-byt-prigozin-40441492

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-wagnerova-skupina-wagnerovci-jevgenij-prigozin-zoldaci-afrika-sahel.A230628_162804_zahranicni_dtt

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Wagnerova_skupina

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám