Hlavní obsah
Cestování

... a taky trochu na pivo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Laco Travelprofi

Pivovarská brána s úctyhodným letopočtem. Jak asi chutnalo pivo uvařené v Černé Hoře v roce 1286?

Když se kdekoliv v Česku řekne Černá Hora, 99 procent lidí si vybaví kus bývalé Jugoslávie. Jen Moraváci na Boskovicku a Blanensku zareagují správně.

Článek
Foto: Laco Travelprofi

rozhledna Žernovník

Jak chutnalo pivo ročníku 1286 sice nevíme a ani se to nedozvíme, ale my víme a vy se můžete dozvědět, jak chutná dnes. Přímo v pivovaru nebo hned vedle v  hotelu a v restauraci Sladovna, kde je černohorské pivo na čepu a ke kreativním dílům mistrů kuchařů chutná mimořádně. Skoro jako by pivo i Sladovna vybízely: „Přijeď člověče, ochutnej, pochutnej si a zůstaň! Vše, co potřebuješ, pro tebe máme připraveno a postaráme se, abys měl chuť, sílu a čas poznat, proč je u nás tak nádherně.

Seber se a vyšlápni si pěšky, na kole (popřípadě autem, ale to jen v nejnutnějších případech) a bude-li bílo, tak na běžkách, za krásami kousku moravské země, který je zván Boskovickou brázdou.

Na východním konci najdeš Moravský kras - netřeba jej popisovat, ze západní strany už lze cítit zvedající se terény předhoří Českomoravské vysočiny, severně se otevírají něžné vlny Drahanské vrchoviny a Malé Hané a z jihu je možné vytušit Brno a pod ním vinice a atmosféru vinných sklípků.“

Foto: Laco Travelprofi

Sloupsko-šošůvské jeskyně - Hřebenáč

Černá Hora, ač se to nezdá, má doslova ideální polohu pro všechny, kdo třeba z Plzeňska, jižních Čech, Dolního Poohří či z Poodří mají chuť poznat něco nového, ochutnat nepoznané a nechat se hýčkat v upřímně rodinném atmosféře Sladovny a pivovaru a nechat se vyprovokovat k vandrům krajem tak půvabným, až to bere dech. Není divu - vždyť krajem kolem Černé Hory se toulal i slezský bard Petr Bezruč - nebylo mu zatěžko se několikrát do roka sebrat a vyrazit do Černé Hory, posedět u napěněného korbele a odpočinout si pod pohostinnou střechou. Ale stezku nesoucí jeho jméno objevíte snadno - kam asi vede? Pravda, od těch dob se mnoho změnilo. Pivovar je dnes moderní a bývalá Sladovna je dnes místem, kde se návštěvníkům dostane nejen skvělého pohoštění, ale i noclehy a všemožná relaxace vodní, parní i aromatická.

A to všechno proto, abyste měli dost chuti a sil vypravit se do Olešnice - třeba za ženami na pranýři do Muzea strašidel.

Nebo se vydáte k Žernovníku, kde stojí dřevěná rozhledna, ze které uvidíte až k  dalším rozhlednám na Podvrší, u Spešova nebo na Malém Chlumu. Pod sousedním Velkým Chlumem pak můžete objevit celou galerii menších i větších soch. Stojí přímo v lese a svoje základy mají hluboko v rostlém pískovci. Projdete-li mezi Lvem, několika hlavami vojáků a Spící divkou, nemůžete minout nadživotní sousoší Husitských bojovníků. Vše stvořeno kolem roku 1927 sochařem amatérem z nedalekého Bořitova, Stanislavem Rolínkem. Mimochodem - na Malém Chlumu stojí další rozhledna, ze které dohlédnete až k boskovickému hradu, který, byť už jen zubatými zbytky, přece jen stále hrdě hledí do kraje, kam vás zavedeme zase příště.

Foto: Laco Travelprofi

výhled na Malý a Velký Chlum

Teď ale zpět do Černé Hory, do Sladovny, abyste nabrali sil a chutí na další výpravy - třeba opět hned další den ráno.

Ale než si posedíte v Šenku u Prokuristy nebo si zahrajete bowling, zkuste zjistit něco zajímavého o pivovarnické tradici v Černé Hoře. Prohlídka malého pivovarnického muzea vám nezabere víc než hodinku a průvodcem se vám stane třeba i sám ředitel Sladovny. Ten vám kromě mnoha a mnoha dalších požitků může zprostředkovat třeba i prohlídku skutečné historické sladovny, která dnes samozřejmě slouží mnohem lidštějším potřebám a choutkám. Chcete se podívat i do pivovaru? Ani to není problém.

Foto: Laco Travelprofi

wellness Sladovna

Je toho ještě moc a moc, kam lze z Černé Hory vyrazit. Ale to bychom museli napsat celou knihu. To si raději necháme další témata na příště - zámky v Rájci Jestřebí a v Lysicích, Boskovice a Židovské město s úžasně znovicírovanou synagogou a třeba i nevelké, ale o to půvabnější vesnice nad Boskovicemi - Valchov, Velenov a Suchý. A taky Kořenec a Řehořkovo Kořenecko a pozůstatky neslavné dálnice A88 mezi Velkými Opatovicemi a Jivíčkemn, po které chtěl šílený Dolfík jezdit z Vídně až do Vratislavi a kdo ví, zda ne až na Mazury.

Foto: Laco Travelprofi

rozhledna na Chlumu

Tož, to je pro dnešek všecko.

Pamataujte tedy, že až pofrčíte z Brna ke Svitavům nebo naopak, zastavte se v Černé Hoře. Sladovnu a pivovar nemůžete minout. Věřte, že zde najdete celou kolekci důvodů, proč se sem vracet. A kdybyste si nebyli jisti, rád vám kdykoliv poradím.

Ozvěte se.

Foto: Laco Travelprofi

Laco TRAVEL-profi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám