Hlavní obsah
Cestování

Návštěva rekreační obce Suchý a rozhovor s jejím starostou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Laco Travelprofi

Malá vesnice v severním koutku Jihomoravského kraje má svoje neopakovatelné kouzlo.

Už celé jedno století sem, k rybníku, do lesů, na cyklostezky nebo v zimě do bílých stop jezdí milovníci pohybu, klidu a pohody ze širokého okolí. Co všechno pro vás na Suchém na Blanensku připravují, nám pověděl starosta Jakub Hlubinka.

Článek

Myslím, že mezi Brnem, Svitavami a Olomoucí bychom ne úplně snadno hledali někoho, kdo ještě nikdy neslyšel nebo nenavštívil jednu z nejmenších obcí nejsevernějšího cípu Jihomoravského kraje, rekreační obec Suchý. Vesnice uprostřed půvabných terénních vln Drahanské vrchoviny s rybníkem, jehož vlnky šplouchají přímo na náves, zatímco druhý břeh s travnatoou pláží je lemován vzrostlým lesem plným chat.

Samotná obec Suchý je stará sotva 270 let (údajně vznikla poněkud kuriozním způsobem v roce 1754). Z toho už celé jedno století je vyhledávaným cílem pro lidi, kteří milují čísté povětří, klidná rána, romantické večery a příjemnou pohodu. Není tedy divu, že i přes všechny all inclusive nabídky z větší půlky světa si Suchý drží svou stálou klientelu. I když – i zde se ledacos mění. Většinou k lepšímu. Doby, kdy se každý letní víkend zaplnily trávníky podél břehů tisícovkami koupajících se „lufťáků“ a do největších stanů se pohodlně vešli sotva tři lidé jsou už za námi. Ale o tom někdy příště.

Foto: Laco Travelprofi

Travnatá pláž u rybníka na Suchém v létě

Dnešní Suchý sice neztratilo nic ze své přitažlivosti, ale pravda, klientela a požadavky na servis (nejen rekreační) jsou dnes jiné než kdysi.

Jen ztěží bychom někde ve větších a velkých městech našli starostu, který by o své „obci“ věděl víc než suchovský starosta Ing. Jakub Hlubinka. Už víc jak osm let sedí ve starostenské židli a i když je péče o klidný a solidní život na vsi vyčerpávající, stále má se svým týmem spoustu nápadů, vizí a hlavně chuti věci posouvat, zlepšovat, vymýšlet a realizovat.

Foto: Laco Travelprofi

Starosta Ing. Jakub Hlubinka

Posuďte:

Redakce: „Pane starosto, Vaše tvář se i letos, před krajskými volbami, s optimismem dívá z řady billboardů, k mání jsou volební letáčky s více nebo méně obsáhlým výčtem vašich vizí a představ. Máte nějak formulovatelné ambice, jak byste chtěl v jihomoravském krajském aparátu působit?“

Starosta Jakub Hlubinka: „Víte, ono je to poněkud jednodušší, než by se mohlo zdát. Určitě nemám snahu opustit svoji starostenskou pozici v naší vesnici. Zde jsem doma a nehodlám se stát „velkým politikem“. Ale je pravdou, že sever jižní Moravy by si zasloužil o něco více pozoronosti nejen mezi turisty, ale i od nadřízené samosprávy.

Dostanu-li od voličů šanci působit v krajském zastupitelstvu, bude mojí snahou využít všech příležitostí k tomu, abychom v našem regionu zase něco opravili, vymysleli, zlepšili – a to si vůbec nepřeji, aby bylo chápáno jako předvolební sliby. Spíš v tom vidím možnost být blíže procesům, ve kterých se věci rozhodují, řeší a kde se lze vyjednat našim projektům podporu.

Na obecním úřadě jsem téměř deset let a kromě toho, že se nám brzy podaří dokončit jeden z největších projektů poslední doby – tedy čističku odpadních vod pro Suchý a Žďárnou, máme i celou řadu dalších vizí a nápadů, jejichž realizace vyžaduje operativní komunikaci na úrovni kraje – řečeno „úředním“ jazykem.“

Redakce: „A lidskou řečí by to znělo jak?“

Starosta Jakub Hlubinka: „Na plakátech nám visí hesla jako „cyklostezky“ a „zimní běžecké trasy“. To ale neznamená, že bychom v regionu, kde jsou značených cyklotras a cyklostezek snad stovky kilometrů, chtěli budovat další. To není nutné a je otázkou, zda by to bylo i nějak efektivní a využitelné. Naše pojetí cyklostezek je trochu jiné, a pro turisty také využitelné.

Každý, kdo jede od Boskovic nebo od Prostějova po silnici, ví, kolik obezřetnosti je třeba k tomu, jak bezpečně minout jednotlivé nebo skupinové chodce či cyklisty. Každý, kdo se chce vypravit do kterékoliv sousední vsi, do školy nebo do blízké práce, si umí představit, jak sympatické by bylo mít možnost místo autobusu využít kolo či elektrokolo a BEZPEČNĚ dojet tam či onam. Bezpečně znamená po cestě, kde bude nebezpečí střetu s náklaďákem eliminováno na nulu. O možnostech vydat se po takových stezkách na stále populárních inlinech ani nemluvě. Vždyť znám řadu lidí, kteří jsou ochotni si za bezpečnou jízdou na kolečkových bruslích vydat například do Moravského krasu. O tom, že bychom na nich mohli klidně potkávat nejen aktivní seniory, ale i mladé maminky elegantně bruslící za kočárkem, není pochyb.

Máme představu, odkud, kam a kudy by takové stezky mohly vést. Ale pro jejich realizaci a třeba i pro jednání s majiteli pozemků a lesů či povodí by podpora z kraje byla víc, než užitečná. Na to, abychom to vše uměli zvládnout z kanceláře starosty malé obce nejsme dost silní…“

Redakce: „A co běžecké trasy? Stejně jako cyklo, tak i zimní stopy celkem důverně znám – nakonec na Suchém jsem vyrostl a v posledních letech se sem vracíme na větší část roku. I v zimě … A je-li sníh, mohli by nám běžecké terény mezi Kořencem, Suchým i Velenovem ledaskde závidět.“

Foto: Laco Travelprofi

Lesní cesty v okolí Suchého jsou ideální pro jezdce všech výkonostních i věkových kategorií

Starosta Jakub Hlubinka: „Pravda. Příroda nám nadělila doslova ideální podmínky, mírně zvlněné terény, které v létě i v zimě dávají a ještě by mohly dávat bohatě na výběr zkušeným i nezkušeným, mladým i těm už déle dospělým, aby si vybrali kudy a na jakém nářadí si vyrazit za zážitky. Už nějaký čas máme ale problém – je-li dostatek sněhu, udržujeme běžecké stopy v co nejlepším stavu. Ale žádný materiál není navždy a naše „mašinky“ dosluhují. A to je další příklad, kde bych mohl v krajském zastupitelstvu zalobovat za naše potřeby. Kdo to kdy zkusil, ví, jak nejednoduché je na takové aparáty získat jakoukoliv dotaci…

Foto: Laco Travelprofi

Na běžkách přes zamrzlý rybník.

Tím ale naprosto nechci vyvolat dopjem, že se ucházím o pozici na jihomoravském kraji proto, aby mi bylo dovoleno účinněji a efektivně získávat jakkoliv potřebné prostředky. Tím nejzásadnějším, co mě vede ke kandidatuře, je, že nejen Suchý, ale celé Boskovicko, celé Blanensko by si z krajské metropole zasloužilo více pozornosti a třeba i více – s trochou nadsázky – rodičovské péče. Že by to mělo smysl, jsme už mnohokrát prokázali a v posledních letech snad nejzřetelněji: zbudovali jsme nové ubytování u rybníka i v našem kempu za sokolovnou, máme nové a krásné travnaté hřiště, pečujeme o čistotu vody v rybníku a dokonce jako obec v celém rekreačním areálu zaměstnáváme kolem dvacítky lidí. Na to, kolik máme obyvatel, je to docela majstrštyk. A mohlo by toho všeho být ještě víc.“

Redakce: „Rybník a čistá voda – to je na mnoha místech dost problém – zvláště v tak teplém létě, jako jsme měli letos. Jak si voda v rybníku vedla a vede?“

Starosta Jakub Hlubinka: „Doslova skvěle. Žádné sinice, voda po celé léto byla zdravotně naprosto nezávadná. A její zvláštní zabarvení?

Je to normální přírodní voda ovlivněná místními rašeliništi v lesích nad Benešovem. Že se po koupeli v rybníce musíte osprchovat? Není divu. Kdo kdy byl v lázních a měl předepsané rašelinné koupele, ví, že po takové vaně je sprcha nutná.

Rybniční voda má zvláštní nazlátlou barvu, která samozřejmě ulpí na rukou, ve vlasech i na zádech, ale je to jen poněkud tekutější lázeň, kterou na Suchém dopřáváme všem zdarma. Opravdu se není čeho bát.“

Redakce: „Pane starosto, děkujeme za váš čas i za celkem obsažný popis vizí, k jejichž realizaci vám a obci Suchý a celému regionu přejeme pevné nervy a optimismus.“

A čtenářům bychom rádi přidali i pozvání – Na Suchém je totiž báječně nejen v létě, ale i na podzim, když se v rybniční hladině odrážejí obrazy mohutných lip na hrázi a určitě i v zimě, když se vesnice i rybník zklidní a začnou vytvářet nálady s příslibem Vánoc.

Pěšky, na kole i na běžkách je stále kam vyrazit a hlavně stále je důvod se na Suchý vracet a v pohodlí si užívat uybtování v některé z chat s vybavením pro celoroční provoz.

Tak se seberte a ať přijedete od Varů Karlových, Plzně, Ústí nad Labem nebo z druhé strany republiky, ze Slezska, Valašska nebo Slovácka, najdete na Suchém a v okolí místa, o kterých se vám bude zdát tak dlouho, až přijedete znovu.

Foto: Laco Travelprofi

Na konec jednu „náladovku“ s nádechem vánoční poezie

A ještě něco navíc: všem, kdo mají rádi dobrou muziku a piva, která nejsou běžně k dostání ve velechrámech konzumu, doporučujeme si ohlídat termín jedenáctého ročníku fantastického festivalu malých pivovarů, hudby mnoha žánrů, skvělých lidí, zdravé zábavy a dobré nálady – VESUF 2025. Tedy Velenov Suchý Festival. I o něm si na našem webu najdete celou řadu informací z ročníků minulých a za pár měsíců už i o ročníku příštím.

INFORMAČNÍ CENTRUM SUCHÝ

Velenov č.p. 96, 680 01 Boskovice

Tel.: +420 603 294 588, e-mail:strediskosuchy@seznam.cz

Provozní doba infocentra:

Červen a září – sobota a neděle 09:00 – 15:00

Červenec a srpen: denně 08:00 – 22:00

Ostatní měsíce: podle telefonické dohody na tel: +420 603 294 588

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám