Hlavní obsah
Cestování

Kopali, kopali, až vykopali lom Šífr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Laco Travelprofi

Lom Šífr, čistá voda, čistá břidličná pláž, pohoda, klid a romantika.

Až se léto zeptá. Inu, plánovali jsme, kam si zajet, kde to stojí za to, kde je dobře zdravo a kde jsme ještě nebyli. Třeba u hladiny zatopeného lomu Šífr.

Článek

Už někdy v první půlce devatenáctého století se desítky, spíš stovky dělníků s krumpáči, lopatami, dláty a majzlíky se pustily do práce. Na travnaté planince s břidličnými výstupy začali loupat a kopat – štípat kusy břidlice vhodné k dalšímu zpracování na střešní krytinu a možná i na školní tabulky, na které kdysi psávali mendíci ve škamnách škol základních.

Určitě se majitelům břidličného lomu jen pár kilometrů od Krnova dařilo, protože za necelých sto let se podařilo vytěžit jámu dlouhou půl kilometru, širokou mezi 30 a 70 metry a hlubokou 3 600 decimetrů; tedy 36 metrů. A bylo by se asi těžilo i nadále, nebýt mimořádně silného pramene čisté spodní vody, která celou jámu zatopila během pár neděl. A tak je to dodnes.

Foto: Laco Travelprofi

Pláž lomu Šífr

Bývalý břidličný lom Šífr, někdy také Šifry (a v dobách průmyslově revolučních i Schefer) je dnes úžasným místem, kam se s chutí a radostí sjíždějí nejen potápěči, ale i my, turisté, pro které jsou bílé mořské pláže plné hvězd, hvězdiček a all inklusive celebrit poněkud nudné.

Lom Šífr je místem, kde můžete prožít romantické chvilky, dramatické i sportovní aktivity, můžete se zde zkusit naučit potápět, plavat podél i napříč, opékat sebe na slunci a špekáčky na ohni, spát pod hvězdami nebo pod stanovým plátnem, vcítit se do role trapera někde kolem Grand Canyonu nebo si najít opuštěný kout a zahrát si na pár dní na opuštěného Robinsona. Stačí jen přijet a dopřát si toho luxusu nechat fantazii brouzdat po vlastních cestách bez hranic.

Foto: Laco Travelprofi

Lom Šífr

Aby zážitky a prožitky z pobytu na Šifru byly co nejdokonalejší, vřele doporučuji dojít na Šífr pěšky nebo na kole – ať už z Krnova, nebo z Bruntálu – je to kolem dvaceti až pětadvaceti kilometry, nebo zaparkovat v Opavě, najít si v jízdním řádu železných drah vhodný spoj a vyrazit vláčkem jako z filmu, který vás doveze do stanice Svobodné Heřmanice.

Foto: Laco Travelprofi

Nádraží Svobodné Heřmanice

Vystupte, konečná! Dál se nejde. Nádražní budova z červených cihel, kolem vrby jak obří košťata, zelený trávník před i za nádražím – už jen stačí, aby se ozvalo: „Tomáši, kde zase vězíš!“ Jako z filmu Páni kluci.

A o kousek dál? Dřevěná nádražní „stodola“ jakou si možná pamatujete z westernu „V pravé poledne“.

K lomu Šífr je to jen pár kroků.

Jo, a nezapomněli jste si plavky?

www.sifr.cz, www.mstourism.cz

Foto: Laco Travelprofi

Lco Travelprofi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám