Hlavní obsah

O chlapech, co se nebojí ani ohně ani vody.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Laco Travelprofi

Chvilka oddechu v boji s velkou vodou

Nejen ku cti Bohu; především lidem ku pomoci - Sbory dobrovolných hasičů z Valchova a sousedství

Článek

Jsou jich stovky, spíš tisíce a jejich zbrojnice zdobí náměstíčko či náves prakticky každé ho městečka i vesnice. Mají svého svatého Floriána, sváteční uniformy a vyšívané prapory s tradičním heslem „BOHU KU CTI, BLIŽNÍMU KU POMOCI“. Heslem, které si sbory dobrovolných hasičů zvolily už někdy v půlce devatenáctého století a jeho obsah naplňují pokaždé, když se ve dne nebo v noci oblékají do pracovních oděvů a s helmou na hlavě jdou se ctí pomáhat lidem.

Foto: Laco Travelprofi

Prapor SDH VALCHOV

A nemusí jít jen o toho pověstného „črveného kohouta“. Oheň umí hasiči krotit vodou. Ale jak zkrotit vodu, když je jí nadmíru?

Všem se nám dodnes před očima odehrávají letošní doslova šílené scény z Jeseníků, Krnova, Opavy nebo z jihu Čech a dalších míst. Stokrát jsme slyšeli z různých „výšek“ poděkování, ocenění… hasičům dobrovolným i profesionálním a jistě časem dojde i na ocenění jmenovitá.

Leč ne na všechny, kdo by si ocenění „na otevřené scéně“ zasloužili se dostane – ono by to asi ani technicky nebylo možné.

Foto: Laco Travelprofi

Když si Valchovka najde „vlastní“ cestu, není to žádná legrace

Foto: Laco Travelprofi

V akci I

Foto: Laco Travelprofi

V akci II

Nejen velké řeky, známé rybníky a přehrady potrápili minulý týden celé Česko, Slezsko a Moravu. Nevelký potok Valchovka protékající vesnicí Valchov jen kousek nad Boskovicemi také ukázal, co všechno „umí“, když je vody příliš. Jako dravec se Valchovem prohnala voda z okolních lesů a kopců minulou sobotu a hlavně pak v neděli. Ve dnech, kdy měli dobrovolní hasiči z Valchova, Velenova, Suchého a Ludíkova už nejeden výjezd za sebou a byli v pohotovosti.

Foto: Laco Travelprofi

Valchovka umí být bezohledná

Foto: Laco Travelprofi

Krocení Valchovky

Foto: Laco Travelprofi

Když rybníku nestačí břehy I

Foto: Laco Travelprofi

Když rybníku nestačí břehy II

Foto: Laco Travelprofi

Když rybníku nestačí břehy III

Dělali co bylo v lidských silách a přes veškerou přesilovku, kterou i ve Valchově hrála voda, obstáli se ctí a neprohráli. Správní chlapi nemají ve zvyku nechat se porazit. Bez ohledu na čas a únavu dokázali ukrotit bezohledný živel a zabránit škodám na zdraví, životech a majetku – i když, i zde bude třeba ledacos opravit.

Co dodat?

Snad jen to, že jakkoliv hlasité díky budou vždy malou odměnou za všechno, co dobrovolní hasiči dokáží bez ohledu na to, naplňují-li heslo ze svých praporů ve Valchově nebo kdekoliv jinde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám