Hlavní obsah
Aktuální dění

28 obcí se oficiálně spojilo proti vyhlášení NP Křivoklátsko, ministerstvo řeší námitky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhlášení Národního parku Křivoklátsko spojilo desítky obcí na Rakovnicku a Berounsku. Společně chtějí postupovat proti záměru ministerstva.

Článek

„Sněm se jednomyslně usnesl, že záměr na vyhlášení Národního parku Křivoklátsko shledává nevhodným a odmítá jej v plném rozsahu,“ říká předsedkyně nového svazku obcí Křivoklátska a starostka Karlovy Vsi Iveta Kohoutová. Nový svazek zaregistroval krajský úřad a stvrdil tak spojení 28 obcí.

Ministerstvo životního prostředí stále pokračuje ve vypořádání všech námitek, které daly obce, ale i soukromé osoby. „Novinkou je snaha ministerstva vyčlenit soukromý majetek ze záměru národního parku. Tedy vytvořit takový ementál s bílými místy,“ doplnila Kohoutová. Ještě v březnu sliboval mimořádnou dotaci pro obce i na území budoucích národních parků. K jejímu vyhlášení ale stále nedošlo.

„Kvalitní stav zdejší přírody není produktem samovolných přírodních procesů, nýbrž důsledkem péče lesníků. Naše názory jsou ale bagatelizovány a jednotnost našeho postupu zpochybňována. Proto jsme se spojili do Svazku obcí, aby bylo zřejmé, jak plošný nesouhlas se zřízením národního parku v našem regionu je!“, doplnil starosta Bělče Lukáš Kocman. Národní park Křivoklátsko bude v září řešit i Poslanecká sněmovna, kam došla petice obcí na plánovaném území parku.

Proces vyhlášení národního parku Křivoklátsko zahájilo ministerstvo životního prostředí na podzim roku 2022. Ten by měl být na 16 % nejcennějšího území stávající chráněné krajinné oblasti, tedy na 102 čtverečních kilometrech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz