Hlavní obsah
Aktuální dění

Středočeský kraj mírní nařízení o zákazu ohňů, zásadní je dodržení bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opatření proti šíření a vzniku požárů aktivoval Středočeský kraj. Nařízení je platné do středy, řada organizátorů pálení čarodějnic proto neví, zda může oheň rozdělat. Podle kraje je ale za určitých podmínek čarodějnice možné konat.

Článek

„Pokud je v obcích organizováno veřejné „Pálení čarodějnic“ je třeba uvést, že v případě, že má organizátor zajištěna protipožární opatření v prostoru, kde bude rozdělán oheň (stálý dozor, požární hlídka) a nejedná se o místo se zvýšeným nebezpečím požáru, je možné akci za těchto bezpečnostních podmínek uskutečnit,“ uvedl v pondělí odpoledne mluvčí Středočeského kraje David Šíma. Navíc se opatření nevztahuje na běžné ohýnky nebo grilování na soukromých zahradách, a to za předpokladu, že se nejedná o spalování na volném prostranství a ohniště je dostatečně ohraničeno jak před termickým působením na okolní materiály, tak proti přenosu požáru větrem.

Řada starostů celý den řeší, zda dlouho připravované akce realizovat či je zrušit. Někde například pro jistotu připravili laserovou show a velký oheň jsou připravení nahradit malým na opékání buřtů. Přesto ale zaznívají kritické hlasy na adresu hejtmanství, které informovalo pouze několik desítek hodin před čarodějnicemi. „Samozřejmě mě mrzí, že se tak stalo právě nyní a může to ovlivnit řadu připravovaných akcí v obcích, ale bezpečnost musí mít přednost. Platí, že nařízená opatření se vztahují na místa se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru, zejména na oblasti lesů a trvalých rostlinných porostů umožňujících šíření požárů, jako jsou například louky,“ vysvětluje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

Nařízení kraje je platné od pondělní půlnoci do středeční půlnoci. Časové rozmezí vychází z výstrahy ČHMÚ, kterou vydal 29. dubna.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz