Hlavní obsah
Umění a zábava

UCHO kladenské malé scény není jen mistrně rozehrané psychologické drama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Představení o strachu, podivné době a zároveň o lidství a partnerském soužití na své malé scéně představuje kladenské divadlo. Inscenace Ucho sice vychází z trezorového příběhu situovaného do padesátých let, na jeho nadčasovosti to nijak neubírá.

Článek

„Hrajeme mezi dvěma malými hledišti, na takovém úzkém molu, diváci jsou tak bezprostředními svědky jedné noci Anny a Ludvíka, kteří se vracejí z vládního večírku a zjišťují, že jejich byt je odposloucháván. Tímto scénickým řešením ukazujeme, že postavy nemají žádný privátní prostor, je na ně neustále nahlíženo, jsou neustále posuzovány,“ říká režisér Jakub Šmíd. Diváci doslova obklopují jevištní byt a suplují armádu estébáků, kteří sedí na druhém konci toho ucha, které Ludvíka a Annu poslouchají.

Původní scénář Jana Procházky, známý z Kachyňova filmu, zpracovala do jevištní verze autorova dcera, spisovatelka Lenka Procházková. Přestože podstata příběhu je tragická, nabízí i další rovinu. „Není to jenom o politice a o tom vnějším světě, i když je tam neustále přítomný. Pořád zde je to drobné manželské vraždění, které, když se na to člověk kouká zvenku, dokáže být pořád tak trošku vtipné,“ připomíná představitel Ludvíka, herec Jiří Š Hájek. Jeho manželku na jevišti ztvárnila Lenka Zbranková.

Inscenace Ucho má premiéru poslední únorový víkend. Nejbližší další představení jsou připravená na 5. a 19. března, vždy od 19 hodin v malém sále kladenského divadla.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz