Hlavní obsah
Aktuální dění

45 tisíc pacientů ročně by se neobešlo bez dopravní služby kladenské nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Nepřetržitý provoz 15 sanitních vozů, a především bezmála třicítka profesionálů. Takové je zázemí dopravní zdravotnické služby kladenské oblastní nemocnice. Bez ní by se neobešli nejen její pacienti.

Článek

„Ročně najedeme přes 800 tisíc kilometrů, což je zhruba 45 tisíc přepravených pacientů,“ říká vedoucí dopravní zdravotní služby kladenské oblastní nemocnice Štefan Šulgán. Mezi převáženými jsou propuštění z nemocnice, překlady pacientů například do domovů pro seniory nebo zařízení s následnou péčí.

Dopravní služba kladenské nemocnice zajišťuje i přepravu zdravotního materiálu. Díky ní dostanou až domů zdravotnické pomůcky například stomici. Bez nemocničních sanitek by se ale neobešlo ani transfuzní oddělení. „Vozíme krev z odběrných míst v Rakovníku a Slaném,“ doplnil Šulgán. Nejen při této dopravě musí kladenští profesionálové dodržet vysoký standard své práce.

Kromě samotných aut pomáhají rovněž speciální zařízení, jako jsou mechanické nebo elektrické schodolezy pro manipulaci s pacienty uvnitř budov bez výtahů. Každý výjezd přitom začíná u dispečerů, kteří jsou k dispozici 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. „Zavolá nám někdo z oddělení nebo například praktický lékař. Určí čas odjezdu, místo určení. A my přepravíme pacienta,“ vysvětluje vedoucí kladenské dopravní zdravotní služby. Pro pacienty jsou lékařem vyžádané převozy zdarma, respektive hrazené pojišťovnou.

Práce nemocniční zdravotnické dopravní služby ovšem nespočívá pouze v přepravě pacientů.„Mnohdy jsme přizvaní, když se dělají simulace natáčení, ať je to pro policii, pro hasiče, ale i pro školy, školky,“ uzavírá Šulgán. Tam všude je možné potkat profesionály z dopravní zdravotnické služby kladenské nemocnice. Jejich práce je často velmi náročná, pro pacienty ale nenahraditelná, což ocení nejen po náročných operacích či při jiných zdravotních problémech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz