Hlavní obsah
Aktuální dění

60 miliard za železnici ve středních Čechách –kraj určil partnera pro výběr dopravce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Správa železnic

Až 30 let, ale minimálně polovinu této doby, bude jezdit vybraný dopravce na středočeských železnicích. Kraj chce vypsat rekordní zakázku s plněním od roku 2029.

Článek

Vedení Středočeského kraje pověří vypsáním tendru advokátní kancelář MT Legal. Stejná kancelář už měla na starosti nedávno dokončený výběr autobusových dopravců ve jednotlivých oblastech středních Čech. „Soutěž na železniční dopravce je spojena s řadou administrativních a právních kroků. S advokátní kancelář, která vzešla z výběrového řízení, máme dobrou,“ vysvětluje Petr Borecký, radní pro oblast veřejné dopravy.

Vybraná advokátní kancelář má se soutěžemi na železnici zkušenosti, podílela se například na tendrech v krajích Plzeňském a Jihomoravském. „Dopravci budou jezdit v rámci Pražské integrované dopravy od roku 2029, zvažuje se pak její vypsání buď na 15 nebo na 30 let, což je nyní předmětem odborného posuzování. Objem zakázky v rozsahu cca 60 miliard Kč za prvních 15 let provozu nemá v tuzemsku obdoby. Většinu, v poměru sedm ku třem, zaplatíme my,“ doplnil radní.

Osobní železniční dopravu ve Středočeském kraji zajišťují především České dráhy. Soutěž chtějí Středočeský kraj a Praha vyhlásit v prvním kvartále příštího roku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz