Hlavní obsah
Aktuální dění

Audio knihy zdarma jako první nejen v kraji, středočeská knihovna zavedla i automatický výdejní box

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Bezplatné a online dostupné zapůjčení audioknih nabízí jako jediná v kraji a Praze Středočeská vědecká knihovna na Kladně. Pro čtenáře tuto službu zavedla vůbec mezi prvními v republice.

Článek

K jejímu využití přitom stačí nainstalovat zvláštní aplikaci do telefonu. „Následně je pouze potřeba registrovat se pod stejným e-mailem, pod jakým máte registraci u nás v knihovně,“ říká ředitel SVK Roman Hájek. V katalogu je už více než 300 titulů audioknih. Licenční poplatky za jejich výpůjčku platí knihovna, stejně jako v případě e-knih, které mohou čtenáři rovněž využívat.

V jednom měsíci si tak zájemci si prozatím půjčí jednu audioknihu a tři e-knihy. „V tuto chvíli půjčujeme v režimu, kdy to čtenáře nic nestojí. Čas ukáže, jaký je o službu zájem a jak ji nastavíme do budoucna,“ doplnil Hájek. Není to přitom jediná novinka, kterou se Středočeská vědecká knihovna na Kladně může pochlubit.

Už během léta SVK zprovoznila zvláštní výdejní automat na knihy. Ten funguje podobně jako například boxy zásilkových společností. „Čtenář si objedná knížku v katalogu, určí, že si ji chce vyzvednout v boxu. Následně mu přijde informace, že knížka je k vyzvednutí. Není tedy nezávislý na otevírací době knihovny,“ popisuje Roman Hájek hlavní výhody nové služby. Pro navrácení slouží zvláštní bibliobox.

Krajská knihovna ovšem nemyslí jen na čtenáře. Na podzim připravila i řadu akcí včetně digitální odysey pro seniory. V programu si budou osvojovat digitální technologie. Na programu jsou ale i další přednášky, koncerty a výstavy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz