Hlavní obsah
Aktuální dění

Bankovních a elektronických podvodů na Kladensku přibývá, varují policisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důrazné varování před podvody prostřednictvím emailů nebo mobilních telefonů opakují v těchto dnech středočeští kriminalisté. Přibývá případů, kdy důvěřivé oběti přicházejí o desítky tisíce korun.

Článek

Jen v posledních dnech přišla čtyřicetiletá žena o více než 72 tisíc korun, které odeslala na pokyn falešného bankéře z mobilního bankovnictví. „Po představení ženě uvedl, že jí někdo napadl bankovní účet. Aby zachránila své peníze, nabídl jí pomoc s navrácením peněz. K tomu jí rádoby starostlivý bankéř řekl, že bude potřeba nainstalovat do mobilu aplikaci pro vzdálený přístup, díky kterému jí se vším pomůže. Poté jí navedl, aby se přihlásila do svého bankovnictví,“ uvedla mluvčí středočeské policie Michaela Richterová. Žena tak pachateli poskytla přístup do bankovnictví i všechny údaje ke své platební kartě.

Druhý případ se odehrál jen o pár desítek hodin později. Tentokrát se stala obětí podvodu třiadvacetiletá žena ze Slaného. „Třiadvacetiletou ženu kontaktovala na konci února e-mailem žena, která vystupovala jako bankéřka turecké banky. Poškozené v textu sdělila, že může zdědit finanční hotovost ve výši 9,5 milionu dolarů po zesnulém muži v tamní zemi. Ačkoliv žena osobu, po níž by měla dědit, neznala, i přesto odeslala e-mailem své osobní údaje, včetně kopie osobních dokladů. Po vzájemné domluvě a instrukcí odeslala protistraně celkem tři platby,“ popsala policejní mluvčí. Žena tak přišla o bezmála 52 tisíc korun.

Pachatelům obou činů hrozí tresty do osmi, respektive do osmi let v případě falešného bankéře. „Nikdy neposílejte peníze osobám, které osobně neznáte, nikdy jste je neviděli a neznáte jejich pravou identitu. Také si ověřujte informace a nenechte se zlákat vidinou velkého dědictví, výhry či šťastného života v bohatství s virtuálním partnerem,“ varuje Michaela Richterová.

Zásady bezpečného chování v elektronickém prostoru shrnují policisté:

Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku. Pokud vás shora naznačeným způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.

  • V žádném případě nesdělujte k vaší osobě žádné citlivé údaje ani bezpečností údaje z vaší platební karty, nebo přístupové údaje k online bankovnictví.
  • Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní/autorizační kód, který vám přišel formou SMS zprávy.
  • Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do vašeho počítače (aplikace, které po vás požadují, abyste si je stáhli).
  • Sledujte a pečlivě čtěte informace od vaší banky v internetovém bankovnictví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz