Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Bez kytary by nemohl žít, vášeň předává dalším generacím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Klasická kytara není rozhodně zapomenutá. Dokazuje to i stejný obor na Základní umělecké škole Hynka Kubáta v Kladně. Konkrétně třída Ozrena Mutaka, jednoho z nejlepších kytaristů v Česku.

Článek

„Kytara je to, bez čeho bych nemohl žít. Strašně mě naplňuje a dělá mě šťastným,“ říká kytarový virtuóz. Stejný pocit se snaží přenášet na své studenty na kladenské ZUŠce, ale i plzeňské konzervatoři nebo pražské HAMU. A co je pro rozvoj talentů nejdůležitější?

„Musím generalizovat v tom, že asi nejdůležitější je podpora rodičů a spolupráce s rodiči. A samozřejmě řád cvičení a návyky, aby člověk cvičil,“ říká Ozren Mutak.

Řada lidí si podle něj myslí, že člověk se naučí hrát na nějaký nástroj a dovednost jim zůstane automaticky. „Musí se to udržovat. Což vůbec není jednoduché,“ potvrzuje. Právě díky práci Ozrena Mutaka se může kladenská služka Hynka Kubáta pochlubit významnými úspěchy na zásadních mezinárodních soutěžích.

Klasická kytara má místo v současném hudebním světě. Mnoho hudebníků hraje tzv. world music. „To znamená určitou syntézu různých stylů, jazzu, bluesu, latino hudby. Ale i klasický program zůstává,“ vysvětluje Ozren Mutak. Klasický kytarista je podle něj schopen zahrát více žánrů, než to bývalo v minulosti. I to je součástí jeho výuky na konzervatoři, jakož na kladenské ZUŠ Hynka Kubáta.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz