Hlavní obsah
Sport

Cyklistické klání Karlovy Vary – Unhošť dnes navzdory silnému větru oslavil 40. výročí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Přesně před čtyřiceti lety odstartoval první závod Karlovy Vary - Unhošť. Tehdy šlo spíše o recesi vyvolanou hospodskou sázkou. Od té doby se ovšem cyklistika značně proměnila. Jedno zůstalo stále, cesta přes sto dvacet kilometrů stojí hodně sil.

Článek

„No, posledních 40 kilometrů už jsem se přemlouval, abych vůbec ještě jednou šlápnul. Dneska to tím větrem bylo hodně náročný. My jsme jeli ve třech a jeden z našich kluků se obětoval,“ řekl vítěz závodu Václav Nežerka. Díky týmové taktice se mohl lídr závodu schovávat v balíku a využít našetřené síly před rozhodujícím stoupáním u Rakovníka.

Na začátku celé tradice stál Antonín Mittelbach, sám závodník, nyní ředitel závodu. „Dřív to jako jezdili kluci v teplákách, keckách. Dneska? Podívejte se na ty kola, kam se všechno posunulo,“ konstatoval při dojezdu více než osmdesáti cyklistů. Radost v cíli byla stejná pro všechny, bez rozdílu umístění. „Radost velikánská. Tady je super divácká kulisa. To málokde bývá. Tady se, mám pocit, sejde celá Unhošť,“ nešetřil slova nadšení Václav Nežerka.

Za závodem je ale obrovská mnohaměsíční práce při zajištění všech detailů včetně celé trasy z Karlových Varů přes Rakovník až do Unhoště. I proto je otázka, zda čtyřicetiletá tradice bude i nadále pokračovat ještě otevřená. „Máme už mustr na to, jak to udělat. Ale rozhodnu se někdy na přelomu roku,“ doplnil Antonín Mittelbach, který stál i zrodu novodobé historie závodu na počátku tohoto tisíciletí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz