Hlavní obsah
Aktuální dění

Družec díky smělému nápadu a novým sochám patří mezi unikáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Hokův, Studio fabrika

Každý rok jedna socha – Družec na Kladensku se díky odvážnému nápadu stal unikátem nejen v okolí

Družec a jeho zastupitelé se loni rozhodli a každý rok chtějí na každou z příjezdových cest vrátit původní barokní sochy svatých. V pořadí druhý svatý, Antonín z Padovy, je nově na křižovatce směrem na Braškov.

Článek

Mimo jiné patron cestovatelů stojí na původním podstavci, který se podařilo zachránit v druhé polovině minulého století. „Asi 50 let byl na Velké Dobré, tamní starosta a bratři Rakoušové souhlasili a podstavec se vrátil. Pro nás to byl signál, že se pustíme do další sochy,“ říká družecký starosta Zdeněk Kofent.

„Podoba sv. Antonína vycházela částečně z mého syna, ale hlavní kompozice byla dána, protože se zachovala fotografie původní sochy, byť nebyla úplně kvalitní. Takže základní ten postoj, atributy, rozvržení, je vlastně podle staré fotografie. A v detailech řasení roucha, výraz světce Antonína, to jsem si převzal z mého syna, který mi postál i modelem,“ říká autor sochy Jan Brabec. Vytvořit novou sochu přitom není jednoduché a vyžádá si to kromě bezmála půl milionu korun i čas pro jejího autora spolu s týmem kameníků.

Socha začala vznikat už letos na jaře. „V podstatě čistého času to zabralo čtyři měsíce. Dva měsíce modelování, skicování přípravy a dva měsíce výroba do kamene jako reprodukce, kdy se vytváří hliněný model, pak sádrový. Následně se seká do kamene, což sekají dva až tři kameníci. Já to pak dokončuji,“ doplňuje sochař a současně restaurátor.

Už v příštím roce v Družci zřejmě přibude další socha, Judy Tadeáše. „Taky nebude vlastně úplně nová socha, zachovalo se torzo, který nemá ruce, nemá hlavu. Je to vlastně jenom velmi poškozené tělo, je tam jenom naznačený pohyb,“ doplňuje Jan Brabec. Rozhodující slovo ale budou mít už za několik dnů družečtí zastupitelé, kteří budou o nové soše hlasovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz