Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dvojité výročí slavného rodáka a starosty Chicaga si připomněli obyvatelé Kladna a okolí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Hokův | Studio Fabrika

Dobové připomenutí Antonína Čermáka i jeho boje proti slavnému Al Caponemu bylo ve velkém stylu – s hudbou a přehlídkami oblečení a aut

Dobová módní přehlídka, výstava stylových veteránů a mimořádná venkovní výstava připomněly jednoho z nejvýznamnějších kladenských rodáků. Antonín Čermák se narodil 9. května 1873, z chudého imigranta se vypracoval až na starostu Chicaga.

Článek

Před devadesáti lety zemřel při pokusu o atentát na tehdejšího amerického prezidenta Franklina Roosevelta. O dva roky později mu na jeho rodném domě v dnes již neexistujícím Novém Kladně, dnešní třídě ČSA odhalili pamětní desku.

Právě pamětní místo mezi panelovými domy na centrální kladenské třídě se stalo centrem letošních oslav a připomínky Antonína Čermáka. Pro širokou veřejnost ji připravilo především město Kladno a Sládečkovo vlastivědné muzeum.

V souvislosti s politickou kariérou Antonína Čermáka je nejvíce známý jeho rázný boj proti chicagské mafii vedené věhlasným Al Capononem. Čermákovi postupy boje s mafií se pohybovaly na hraně zákona, ale každopádně byly efektivní. Už úspěšný a známý Antonín Čermák ještě jednou na několik hodin do Kladna vrátil. Stalo se tak v srpnu 1932 v doprovodu jeho dcera Elly, zetě Franka a vnučky Vivian.

15. února 1933 se Antonín Čermák setkal s prezidentem Roosveltem v přístavišti v Miami na Floridě. Bylo to v okamžiku, kdy se stavební dělník Giuseppe Zangara pokusil o atentát na prezidenta. Atentátník však místo prezidenta zasáhl pět lidí v jeho okolí včetně Antonína Čermáka, který se zraněním bojoval dlouhé tři týdny. Léčbu ale zkomplikoval zápal plic a další záněty v těle. 6. března 1933 Antonín Čermák zemřel. O 14 dní později byl Atentátník Giuseppe Zangara popraven na elektrickém křesle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz