Hlavní obsah

Energie za miliardy korun bude Středočeský kraj nakupovat na Českomoravské komoditní burze Kladno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro své potřeby, ale i pro všechny příspěvkové organizace bude Středočeský kraj v příštích dvou letech nakupovat energie na Českomoravské komoditní burze Kladno. Její nabídka zvítězila ve výběrovém řízení, porazila i stávajícího partnera pro nákup.

Článek

Pro své potřeby, ale i pro všechny příspěvkové organizace bude Středočeský kraj v příštích dvou letech nakupovat energie na Českomoravské komoditní burze Kladno. Její nabídka zvítězila ve výběrovém řízení, porazila i stávajícího partnera pro nákup, burzu Power Exchanhe Central Europe. K nákupu touto cestou se mohou připojit i všechny středočeské nemocnice. Jen letos zaplatí kraj při zastropovaných cenách 1,3 miliardy korun.

Stejně jako loni nakupujeme energie pro všechny příspěvkové organizace, tedy střední školy, muzea nebo galerie. Týká se to i nemocnic.
Libor Lesák, radní pro oblast investic Středočeského kraje

Jak velký objem dodávek elektřiny a plynu bude kraj v příštích letech nakupovat, není ještě zcela jasné. „V tuto chvíli bylo nutné pouze zajistit burzu. Stejně jako loni nakupujeme energie pro všechny příspěvkové organizace, tedy střední školy, muzea nebo galerie. Týká se to i nemocnic. Loni i letos využily možnost společného nákupu, mohou tak ale činit i po vlastní linii,“ řekl radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek Středočeského kraje Libor Lesák. Součástí smlouvy je i možnost nákupu energií za spotové ceny v případě, že dosáhnou nižší hodnoty, než je cena zastropovaná. V okamžiku, kdy spotová cena bude v průběhu období nižší, může tak dojít ke korekci celkové sumy.

Českomoravská komoditní burza Kladno vytvořila tržní místo pro obchodování elektřiny a plynu pro konečné zákazníky v České republice už v roce 2009. „V současnosti obchoduje největší objemy energií na burzách v ČR. Reaguje na požadavky trhu vyvolávané aktuální situací v oblasti energetiky,“ doplnil Lesák. Kraj u stejného obchodníka nakupoval energie i mezi lety 2011–2020.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz