Hlavní obsah
Aktuální dění

Future Tower se otevře – bývalý kladenský vodojem s unikátní vyhlídkou i technologií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Středočeské vodárny

Future Tower - věž vodojemu v Kladně - Rozdělově

Jeho rekonstrukce získala prestižní ocenění Stavba roku, nyní se u příležitosti Mezinárodního dne vody otevře veřejnosti. Bývalý vodojem je jednou z kladenských dominant, návštěvníkům nabízí unikátní rozhled, ale i řadu technologických zajímavostí.

Článek

„Den otevřených dveří jsme připravili na 20. března. Kapacita jedné prohlídkové skupiny je omezená na 30 osob,“ říká Andrea Rabasová ze Středočeských vodáren. Zájemci se proto musí dopředu registrovat na jeden z připravených prohlídkových časů mezi třináctou a šestnáctou hodinou.

Věž vodojemu se nad největším středočeským městem tyčí od roku 1933. Jedná se o první takovou stavbu postavenou ze železa a následně obezděnou cihlovým zdivem. Původním účelům přestal sloužit v osmdesátých letech minulého století. První nápad na proměnu vodojemu ve stávající Future Tower je z roku 2015, přestavba začala 1. července 2017 snesením střechy a vyjmutím 60 tun vážící vnitřní nádrže.

Uvnitř Future Tower umístily vodárny moderní dispečink, který kontroluje a řídí zásobování vodou pro 290 tisíc lidí z Kladenska, Mělnicka, Prahy východ a západ i Rakovnicka. Část věže také slouží jako centrum kybernetické bezpečnosti pro všechny vodárenské společnosti koncernu Veolia.

Pokud se zájemci zaregistrují pomocí emailu, čekají je také dvě moderní expozice řízené virtuální asistentkou Oliveou. Ty se nacházejí v nove vloženém, 22,5 metrů vysokém, vertikálním jádru věže. První z expozic je věnována příběhu vody – procesu získávání a dodávky pitné vody, jejímu využití a následnému zpracování odpadní vody před jejím vrácením do přírodního koloběhu. Druhá expozice návštěvníkům nabídne nahlédnutí do života ve vodě a kolem vody, složitostem i krásám vodních ekosystémů a ochraně vodní flóry a fauny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz