Hlavní obsah
Knihy a literatura

Hrabalova chata se vrátí do původní podoby, zmizí nová koupelna a vrátí se původní přístavky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Středočeský kraj

Legendární místo v Kersku a zásadní budova v životě Bohumila Hrabala se otevře turistům a dalším zájemcům. Středočeský kraj dnes představil jeho podobu. Na návrh odborného týmu se objekt vrátí do své původní a autentické podoby.

Článek

S otevřením stálé expozice kraj počítá na jaře příštího roku, u příležitosti 110. výročí narození spisovatele. Celkové náklady na rekonstrukci by se měly vejít do deseti milionů korun.

Chatu zakoupil Středočeský kraj v roce 2021. Od té doby hledal ideální podobu a formu, jak malou stavbu zpřístupnit. Už krátkodobé otevření ukázalo, že je o legendární domek velký zájem. „Pečlivě jsme se zabývali tím, jakým způsobem veřejnosti chatu zpřístupnit – masově pro větší množství turistů nebo se pokusit zachovat genia loci chaty, nakonec jsme se přiklonili k této druhé variantě,“ uvedl Václav Švenda, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch. Expoziční model zpracoval tým pod vedení prof. Václava Girsy vedoucím Ústavu památkové péče Fakulty architektury ČVUT.

„Celý koncept je postaven na dvou zásadních bodech – na šetrnosti, ekonomičnosti a minimálním zásahu, tím druhým je zachování atmosféry. To je u Hrabalovy chaty mimořádně důležité, je to malý prostor choulostivý na jakékoli intervence,“ doplnil vedoucí Ústavu památkové péče z Fakulty architektury ČVUT Václav Girsa. Chata po rekonstrukci získá svou původní podobu, jak vypadala, když na chatě pobýval sám Bohumil Hrabal. Po jeho smrti v roce 1997 chatu zdědil soukromý majitel, který provedl do interiéru i exteriéru několik zásahů.

Návrh počítá s plánem ubourat například nově postavenou koupelnu a odstranit nové okenní a dveřní výplně. Naopak budou doplněny zpět dva přístavky, schodiště a terasa. Zpřístupnění expozice připravuje Polabské muzeum.

Kraj odkoupil Hrabalovou chatu za 9,9 milionů korun od majitelů, jimž ji odkázal sám Bohumil Hrabal, jež v chatě žil a tvořil v letech 1966 až 1996. Právě tady nejspíš vznikla celá řada jeho knih, od Postřižin, Něžného barbara až po Obsluhoval jsem anglického krále. Kraj plánuje otevřít novou expozici do plného provozu v průběhu roku 2024.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz