Hlavní obsah
Zdraví

Kladenské ARO zachrání stovky pacientů ročně, o tisíce pečuje na operačních sálech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Tým ARO oddělení kladenské nemocnice se nikdy nezastaví. „Většinou je to rutina, ale někdy skutečně člověk někdy ani nestíhá. Musí si zavolat dalšího kolegu, případně další anesteziologickou sestru,“ říká primář Lukáš Rokos.

Článek

Jedině tak jsou zdravotníci schopní zvládnout kalup, který nastává v krizových chvílích. Pacienti se na kladenské ARO dostávají hned několika cestami, někteří plánovaně, přímo z operačních sálů. „Anebo jsou nám pacienti voženi záchrannou službou. Další možnost je, pokud se zkomplikuje nebo zhorší stav pacienta, který je hospitalizován na nějakém jiném oddělení v naší nemocnici,“ vysvětluje primář.

„Jsme schopní nahrazovat funkci ledvin dialýzou, monitorovat invazivní hemodynamiku, to znamená specifické parametry oběhu pacienta
Lukáš Rokos, primář

Na kladenském ARU se o pacienty stará 25 lékařů spolu s 30 sestrami na speciálních lůžkách a dalších 15 anesteziologických sester. K dispozici mají tu nejmodernější techniku. Přístroje navíc neustále obměňují tak, aby byla péče o pacienty co možná nejkvalitnější. Od plicních ventilátorů po moderní monitorovací techniku.

„Jsme schopní nahrazovat funkci ledvin dialýzou, monitorovat invazivní hemodynamiku, to znamená specifické parametry oběhu pacienta. Jsme schopni vyšetřovat koagulační stav trombo elastickou metodou a samostatně provádíme bronchoskopie,“ říká Lukáš Rokos. Nedílnou součástí práce ARO oddělení kladenské nemocnice jsou anestezie. Ročně jich podají až devět tisíc. Zdaleka přitom nejde jen o celkové anestezie.

Více o nich se dozvíte v následující reportáži:

Práce odborníků na ARu komplexní a často velmi složitá. „Z povahy našeho oboru musíme toho pacienta vnímat jako celek a dávat si ty jeho problémy a jeho nemoci do kontextu, zabývat se všemi jeho problémy,“ dodává primář kladenského ARO oddělení. Díky nasazení jeho pracovníků se jim daří zachránit 80 procent pacientů, kteří se dostanou na resuscitační lůžka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz