Hlavní obsah
Aktuální dění

Kladno hledá náhradu za právě demolovaný hotel LaPark

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Byl jednou z dominant Kladna a jeho okolí, nyní se proměnil v ruinu určenou k demolici. Bývalý hotel LaPark je součástí lesoparku poblíž rekreačního areálu Sletiště. Možné využití nyní hledali studenti v tradiční soutěži o cenu Antonína Raymonda.

Článek

Studentská soutěž je vždycky inspirací. Je to o tom, aby otevřela témata z různých pohledů, čerstvě a očima studentů,“ říká radní pro rozvoj města Ondřej Rys. Kladno koupilo areál bývalého hotelu po náročném dědickém řízení za bezmála 30 milionů korun. Ještě do konce roku stavbu čeká demolice.

Bývalý hotel vznikl za první republiky. „Tehdy zde byl takové centrum zdraví, provozovala ho Poldovka. Lidé do něj docházeli po zaměstnání. Pak se to všechno změnilo,“ popisuje historička Irena Veverková. Dobře fungující hotel před pěti lety zavřel a zkáza na sebe nenechala čeka.

Možné využití areálu nyní řešili studenti v rámci soutěže odkazující na slavného kladenského rodáka, architekta Raymonda, působícího v Japonsku. „Během svého pobytu v Japonsku byl pan Raymond ovlivněn japonskou architekturou a zároveň se jeho dílo stalo počátkem moderní japonské architektury. Dá se říci, že mnohá japonská jeho mistrovská díla, jako jsou univerzity, nemocnice, hudební sály, posloužily jako základ k modernizaci a internacionalizaci nejen architektury, ale i celé japonské společnosti,“ řekl při vyhlášení letošního ročníku soutěže japonský velvyslanec Hideo Suzuki.

První cenu poroty získal Ondřej Pecháček. Odborníci ocenili zejména návaznost jeho řešení na okolní krajinu a přirozený horizont, včetně navrženého nového sadu a dalších detailních prvků. Všechny návrhy spojovalo využití pro volnočasové aktivity, a především pobyt seniorů. Současně ovšem napojení areálu na přilehlý lesopark a samotné Kladno. „Naší snahou je areál přivézt zpět k životu. V podmínkách Česka to ale znamená pět až sedm let od první myšlenky.

Kladno už nyní pracuje na záchraně dalších bývalých důležitých objektů, včetně kina Oka nebo stodoly u zámecké zahrady, která byla předposledním námětem soutěže Antonína Raymonda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz