Hlavní obsah
Aktuální dění

Kladno má rozpočet, opozice varuje před dluhovou brzdou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásadní investice, mnohamilionové přímé dotace do sportu, ale i údržba města nebo opravy základních a mateřských škol zahrnuje rozpočet největšího středočeského města pro tento rok. Kladenští zastupitelé ho schválili ve výši 2,54 miliardy korun.

Článek

„Loni šlo na hlavní třídu v centru města 45 milionů korun, letos je to 100 milionů. Na druhou stranu mi v rozpočtu chybí náklady na opravu Sítenského mostu. Při plánovaném čerpání úvěrů by město mohlo narazit na dluhovou brzdu,“ komentoval návrh radniční koalice opoziční zastupitel Lukáš Hanes. Jeho slova potvrdil náměstek primátora pro finance.

„Je to možné, ale stávající zatížení při splácení úvěrů je ovlivněno mimořádnou situací a výší úrokových sazeb. Ty se dlouhodobě pohybují do dvou procent, nyní je to sedm. Současně ale rostou příjmy města z daní,“ řekl Přemysl Mužík na jednání zastupitelstva. V roce 2015 tvořily splátky úvěrů 16,6 procenta daňových příjmů města, letos je 5,4 procenta. Za tři roky, kdy Kladno začne splácet nyní čerpaný úvěrový rámec, by měl být poměr stále na úrovni pěti procent. O jednotlivých položkách v rozpočtu zde.

Třída TGM

Jednou z hlavních investic tohoto roku je dokončení rekonstrukce pěší zóny v centru města. „Budeme kompletně revitalizovat část třídy TGM od Tyršovy ulice po Olbrachtovu před náměstím Starosty Pavla,“ potvrdil radní pro rozvoj města Ondřej Rys. Práce budou rozdělené do několika etap, vždy ale zůstane průjezdná jedna polovina pěší zóny. Předpokládané náklady vystoupí na 100 milionů korun.

Sítenský most

Oprava Sítenského mostu letos ještě nezačne. Aktuálně vypíšeme soutěž o návrh na technické řešení,“ doplnil Ondřej Rys. Na jejím základě může kladenská radnice hledat dodavatele stavby, a to na základě nabídnuté ceny a nákladů na údržbu mostu po dobu jeho další životnosti. „Ta bude 80 až 100 let. Proto si chceme na rekonstrukci mostu vzít úvěr. Je spravedlivé, aby tak zásadní a nákladnou stavbu město splácelo postupně a nezatížilo tím aktuální rozpočet,“ řekl náměstek primátora Přemysl Mužík. Podle statického posudku je konstrukce spodní části mostu v dobrém stavu. Naopak kompletní výměna bude nutná v případě mostovky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz