Hlavní obsah
Aktuální dění

Končí vedení divadla Lampion, po sedmi letech budování moderní středočeské scény pro děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Bilancování právě končící divadelní sezony bude pro kladenské divadlo rozpačité. Zatímco vedení městské společnosti je spokojené s návštěvností i finanční situací, v případě scény pro děti Lampion je situace odlišná.

Článek

Po sedmi letech odcházejí z vedení této části městského divadla jeho hlavní postavy, umělecká šéfová Lucie Helena Botlíková a dramaturg Matouš Danzer. Podle informací ze souboru nešlo o jejich dobrovolné rozhodnutí, ale krok ze strany vedení městské společnosti. Naopak jednatel Městského divadla Kladno Jan Krafka hovoří o osobních důvodech odcházející umělecké šéfové Lampionu. Přesněji je pojmenoval na schůzi jeho zaměstnanců, kdy uvedl, že za jeho rozhodnutím stojí plán umělecké šéfové pořídit si rodinu.

Kdo bude zodpovědný za vedení Lampionu, které je jedinou profesionální scénou pro dětského a mladého diváka ve Středočeském kraji, není oficiálně potvrzené. „Nový umělecký šéf nastoupí až od září, do té doby a než bude podepsaná smlouva, je předčasné jméno potvrzovat,“ řekl Jan Krafka na dotaz, zda novým uměleckým šéfem bude herec Jiří Šponar.

V Lampionu není ovšem výměna uměleckého vedení, které realizovalo přes tři desítky představení, jedinou změnou. Už na jaře Městské divadlo Kladno ukončilo spolupráci s grafičkou i PR specialistkou. „Chceme na tyto činnosti využít stálé zaměstnance. Umožní to i plánování premiér na delší dobu dopředu. Navíc na PR jsme aktuálně přijali nového odborníka,“ doplnil Jan Krafka. Jak se změny dotknou samotného divadla a scény Lampion ukážou až další měsíce, a především divadelní sezona 2024/25. „Aktuálně je nadcházející sezona zcela připravená,“ potvrdila odcházející Lucie Helena Botlíková. V následující sezóně uvede MDK 6 premiér a divadlo Lampion 4 premiéry.

Průměrná návštěvnost činoherní scény byla v uplynulé sezoně 70 procent. „Ukazuje se, že diváci mají o divadlo zájem a rádi se k nám vrací. Například představení 39 stupňů nebo Smrt v růžovém jsou prakticky stále vyprodaná,“ doplnil jednatel Městského divadla Kladno Jan Krafka. Lampion realizoval pět premiér a zúčastnilo se hned několika festivalů, například v Liberci nebo Hradci Králové.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz