Hlavní obsah
Umění a zábava

Mimořádnou osobnost pátera Kajpra připomene nový pomník v Bratronicích na Kladensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

U bratronického kostela vyroste vzpomínka na pátera, kterého polovinu života věznili nacisté a následně komunisté. Socha vzniká v místním ateliéru.

Nevšední osobnost a její život chtějí připomenout v Bratronicích na Kladensku. Zcela nový pomník má upozornit na pátera Adolfa Kajpra. Člověka nenápadného svým vzrůstem, ale silného svými myšlenkami a postoji.

Článek

„Postava Adolfa Kajpra bude sevřená mezi dva bloky kamene, které symbolizují útlak totalitními mocnostmi, protože on byl vězněný jak nacisty za druhé světové války, tak později perzekuováni a vězněn komunistickým režimem,“ říká autorka pomníku a současně obyvatelka Bratronic Klára Žán Valentová. Připomíná, že více než polovinu svého profesního života byl Adolf Kajpr vězněný.

Za vybudováním pomníku stojí spolek Klíče pro demokracii, který už dříve realizoval například sérii diskusí s osobnostmi veřejného života nebo kandidáty na prezidenta před letošními volbami. „V tuto chvíli víme, že uskutečnění pomníku, jeho výstavba, příprava a výroba bude stát zhruba 600 tisíc korun,“ říká Milan Hulínský z výboru spolku. Pomoci má i veřejná sbírka s transparentním účtem 2202158219/2010.

Pomník by měl stát už příští rok přímo u bratronického kostela. Právě v této obci páter Kajpr prožil velkou část svého dětství, Jakkoliv byl původně z Hředlí. „Snad se nám to podaří. Pevně věříme, že ano, protože první reakce na sbírku jsou velmi pozitivní. Vešli jsme i do spolupráce s řádem jezuitů tady v ČR, jehož byl Adolf Kapr členem,“ doplnil Milan Hulínský.

Kromě relativně malé busty budou na pomníku dominantní mohutné kamenné bloky. „V nich, což je hodně důležité, zepředu i zezadu budou vytesány texty, které budou vyjadřovat jeho základní myšlenky i vymezení se vůči těm totalitním mocnostem. Navíc bloky kamene představují útlak, budou sloužit ke zvěčnění těch jeho slov a odkazu,“ uzavírá sochařka Klára Žán Valentová.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz