Hlavní obsah
Aktuální dění

Ministerstvo pokračuje v prosazení národního parku Křivoklátsko, obce se brání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záměr vyhlásit nový národní park na Křivoklátsku nadále budí emoce nejen u zástupců tří desítek dotčených obcí.

Článek

Náš postoj je téměř třináct let stejný, jsme proti vyhlášení NP Křivoklátsko. Jako jediná obec jsme obklíčena územím, které je v navrhovaném národním parku. Tudíž na život občanů to bude mít obrovský vliv,“ potvrdila dnes starostka Karlovy Vsi Iveta Kohoutová. Už loni na podzim upozorňovala na šibeniční termín pro podání námitek proti vyhlášení národního parku, jen několik týdnů po loňských komunálních volbách.

V závěru minulého týdne se kvůli procesu vyhlašování parku sešel s vedením Středočeského kraje náměstek ministra životního prostředí Petr Hladík. „Zajímá mne pohled starostů a sleduji jejich dlouhodobý nesouhlas s naším záměrem. Chtěl jsem se dnes s nimi především seznámit a vyslechnout jejich výhrady. Většina z nich ale na setkání nepřišla, což mě mrzí. Vydám se za nimi a za obyvateli Křivoklátska hned v pondělí příští týden. Chci situaci v regionu poznat a slyšet názory místních před tím, než se rozhodneme pro další postup v komunikaci s obcemi a občany,“ řekl náměstek ministra po jednání. Z toho se zástupci obcí omluvili.

Ministerstvo nevnímá negaci z území Křivoklátska k vyhlášení národního parku. Naše námitky v řízení nebyly vypořádány,“ doplnila Iveta Kohoutová a je připravena i na podání rozkladu, případně další soudní postup. Do toho se vloží i nově základný Svazek obcí Křivoklátska slučující 28 obcí v tomto regionu.

Vyhlášení Národního parku Křivoklátsko podporuje středočeská hejtmanka. „Je ale nutné jednat s místními starosty a občany. Umět jim vysvětlit, v čem je do budoucna jeho velký přínos, že jde o ochranu cenného přírodního pokladu, ale že občanům také vzroste cena jejich pozemků a nemovitostí. Mimo jiné vzniknou nová pracovní místa, bude možné čerpat speciální dotace, díky nimž mohou obce opravit komunikace, chodníky, osvětlení, ale také kofinancovat větší projekty z evropských peněz. Tato cílená finanční podpora pomůže zlepšit život místních,“ řekla Petra Pecková po jednání se zástupci ministerstva životního prostředí.

Proces vyhlášení národního parku Křivoklátsko zahájilo ministerstvo životního prostředí na podzim roku 2022. Ten by měl být na 16 % nejcennějšího území stávající chráněné krajinné oblasti, tedy na 102 čtverečních kilometrech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz