Hlavní obsah
Aktuální dění

Nové radary ve Slaném zachytili i stokilometrovou rychlost ve městě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Proti vysoké rychlosti ve městě se rozhodli bojovat ve Slaném na Kladensku. Instalovali zcela nové radary. Jsou schopné odhalit hříšníky nejen v obou směrech, ale dokonce i na motorkách.

Článek

Měřící jednotky jsou prozatím na dvou místech. Vedení města přitom vybíralo z podstatně více lokalit, na které upozornili sami obyvatelé. „Udělali jsme statistická měření na šesti místech ve městě, a nakonec jsme vybrali ulici Dukelských hrdinů a Pražskou. Právě zde dochází opravdu k největšímu porušování rychlosti,“ vysvětlil slánský místostarosta Pavel Rubík. Už první dny jeho slova potvrdily.

Rekordní porušení padesátikilometrové hranice na sebe nenechalo dlouho čekat. „Bohužel máme i rekordmana. Ta rychlost byla okolo 100 kilometrů za hodinu, což už vlastně není obyčejná pokuta, ale správní řízení. To si dotyčný řidič zapamatuje,“ doplnil místostarosta. Stejně tak si to ovšem zapamatují ostatní. Informaci o pokutě dostanou v řádu dnů od okamžiku, kdy jejich jízdu radar zachytí.

„Zavedli jsme automatický systém, kdy radary velmi rychle odesílají pokuty. Takže do tří, čtyř dnů člověk pokutu obdrží,“ potvrzuje Pavel Rubík. Vybírání pokut přitom nebylo hlavním důvodem pro zavedení nového systému. Klíčové bylo zklidnění dopravy na kritických místech a přechodech. Na dvou ulicích proto zůstanou radary minimálně několik měsíců.

Vedení slánské radnice nicméně počítá s tím, že bude dále vytipovávat lokality ve městě podle dalších kontrolních měření na problematických místech. Rozhodující pro jejich počáteční výběr budou názory místních obyvatel.

Za dva radary včetně jejich ročního provozu a napojení na automatické rozesílání pokut zaplatilo Slaný dva miliony korun. Jak se to odrazí v chování motoristů, ukáží přitom už následující dny a týdny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz