Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Nový Biopark je jediný svého druhu v Česku, právě se otevírá veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Kladenský Biopark vyrostl za půl roku na místě bývalých kasáren mezi budovami ČVUT a areálem vodáren. Vedle řady vodních prvků nebo neobvyklé rozhledny především představuje pro Česko typické ekosystémy.

Článek

„Je zde například rybník, mokřad, duby stojící ve volné krajině. Máme zde kousek lesa, louku. Navazujeme tak na program, který promítáme na naší věži FutureTower, kde vyučujeme děti o tom, jak je důležité zachovat různorodost těch živočišných a rostlinných druhů, jak jednotlivé druhy na sobě závisí a že když jeden z nich vyhubíme, tak tím vyhubíme několik dalších,“ vysvětluje technický ředitel Středočeských vodáren Bohdan Soukup. Právě tato společnost celý park investovala a uvedla do provozu.

Součástí nového bio parku je i zvláštní obytný kontejner Aranka. Bude sloužit jako zázemí pro občerstvení, přitom je zcela nezávislý na okolí nebo na dodávkách energií. Kontejner podle tvůrců bioparku dobře může demonstrovat trvalou udržitelnost, jiný přístup k bydlení než ten tradiční.

Aranka ovšem není jediná stavba, která by na novém prostranství měla být. Přímo v jeho centru v budoucnu vyroste originální kampus vodárenské společnosti. „Ta myšlenka zde je, nicméně v tuhle chvíli se řeší financování. Až budeme mít financování, budeme moci postoupit dále. A kampus, věřím, tady jednoho dne budeme mít,“ doplnil Soukup.

Park se veřejnosti otevře doslova každým dnem a nabízí i propojení se zvláštní aplikací pro mobilní telefony. Ta představuje nejen samotný park, ale i jednotlivé exponáty. „Jak my říkáme. To jsou rostliny, stromy. Časem přibydou i živočichové tady v parku. Rostliny, které nám neutečou, jsou označeny cedulkami, u kterých je QR kód. Takže je možné načíst QR kód a přečíst si o té rostlině nějaké zajímavé věci. Kromě toho tam jsou i příběhy z ekosystémů, které není možné tady vybudovat,“ vysvětluje Bohdan Soukup. V aplikaci proto nechybí informace například ze stepí nebo evropských velehor.

To vše nabízí nový kladenský Biopark v Rozdělově. Otevřený bude denně, a to pro všechny. Naopak uzavřený bude z bezpečnostních důvodů vždy přes noc.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Nová podoba dříve zanedbaného prostranství

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Dřívější podoba stávajícího parku

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Nová podoba dříve zanedbaného prostranství

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Nová podoba dříve zanedbaného prostranství

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz