Hlavní obsah
Aktuální dění

Obří fotografie otevřely novou část muzea, u nejstaršího svatováclavského dubu v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Na nadcházející svátek sv. Václava se připravuje i Stochov na Kladensku. Jen pár desítek metrů od tisíc let starého svatováclavského dubu nyní po rekonstrukci otevřel muzeum.

Článek

Na nadcházející svátek sv. Václava se připravuje i Stochov na Kladensku. Jen pár desítek metrů od tisíc let starého svatováclavského dubu nyní po rekonstrukci otevřel muzeum.

Zatímco přízemí budovy už rekonstrukcí prošlo, nyní se stavaři soustředili na dosud nevyužívané druhé patro muzea. „Tady byl neobývaný prostor, dělali jsme kompletně novou podlahu, se stěny, elektrorozvody, síťový připojení nebo okna,“ popisuje hlavní části rekonstrukce vedoucí odboru výstavby stochovské radnice Daniel Skrčený. Investice vyšla na 3,5 milionu korun. Výsledkem jsou multifunkční výstavní prostory včetně sociální zázemí a zateplené půdy nebo podlah.

„Je to pro nás velmi významné. Muzeum je na krásném místě blízko svatováclavského dubu, naší stochovské a tradice. A je to významné i z toho důvodu, že chceme podporovat cestovní a turistický ruch,“ doplnil stochovský radní Luboš Fleischmann. O úvodní expozici v novém multifunkčním prostoru se postarala unikátní expozice velkoformátových fotografií. Soubor představuje stochovská partnerská města vedle německého Saarwelingenu i francouzského Bourbon Lancy. „Je to velmi působivé, nikdy jsme neměli tak velké fotografie, které by reprezentovaly naše město, náš kraj a region. Takže je to velkolepé, úžasné,“ pochvalovala si starostka francouzského města Édith Gueugneau.

Výstava se následně přesune do obou partnerských měst. Nyní zůstane ještě několik týdnů na Stochově v nové expozici ve druhém patře. Její součástí jsou unikátní nálezy právě spojené s rekonstrukcí muzejního objektu. Tu město realizovalo od června do začátku září.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz