Hlavní obsah
Aktuální dění

Onemocnění mozku a cévní mozkové příhody v centru zájmu kladenské nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Kladenská nemocnice se opět zaměřila na prevenci a zdravotní životní styl nejen svých pacientů. Uspořádala letos už druhý den zdraví. Zatímco jarní se věnoval například prevenci zubního kazu, aktuální měl ještě závažnější téma.

Článek

„Je zaměřený na téma zdraví mozku a cévní mozkové příhody,“ potvrdila mluvčí kladenské oblastní nemocnice Olga Oliveriusová. Součástí akce proto byla i Česká Alzheimerovská společnost.

Odborníci upozorňovala na to, že problémům s pamětí či dokonce s demencí se dá alespoň částečně předcházet. „Není v pořádku, když má někdo problémy s pamětí a že o svoji paměť bychom se měli starat. Nějak se víc zajímat, když zapomínáme víc, než je zdravé, a vlastně případně vyhledat nějakou pomoc,“ vysvětlila konzultantka ČAS Lucie Hájková.

A kdy je třeba vyhledat pomoc? „V případě, že například zapomínáme na schůzky nebo věci odkládáme na špatná místa,“ doplnila Háková. Není totiž výjimkou, že problémy mohou mít lidé už ve čtyřiceti letech. Proto je důležitý zdravý životní styl. Když se alzheimer vyskytne u někoho z blízkých, má ČAS jasnou radu. „Nebýt sám, ať už se to týká zapojení rodiny, případně služeb, zeptat se, zavolat například naší společnosti,“ připomněla Lucie Hájková z České alzheimerovské společnosti.

Dny zdraví ovšem i díky spolupráci s VZP a ČPZP umožnil příchozím otestovat své vlastní tělo, a to za pomoci speciálních přístrojů a pomůcek. „Lidé si můžou vyzkoušet opět InBody přístroj, který měří procento vody, svalů, tuků a minerálů v těle. Kromě toho také pedoskop, což je diagnostický přístroj pro vyšetření stavu chodidel,“ popisuje mluvčí nemocnice. Navíc si zájemci mohli vyzkoušet čistotu svých rukou nebo obsah CO2 v plicích.

Den zdraví se konal podruhé a další pokračování připravuje nemocnice na září. Chce tak i na podzim pokračovat ve svém preventivním programu a předcházení často závažným nemocem díky včasné diagnostice a povědomí o zdravotních rizicích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz