Hlavní obsah
Aktuální dění

Pestré výstavy i program – ještě před rokem zapomenutý sál v Žilině na Kladensku je plný života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každých 14 dní nový umělec a zcela jiná výstava obrazů a nejen těch. Takový je letní program kulturního sálu Alfa Tau v Žilině na Kladensku. Na jeho podobě se odrazilo prázdninové menší vytížení nedávno obnoveného multifunkčního prostoru.

Článek

„Tím, že přišlo léto, sál se trošku utlumil. Bylo by ale škoda tady zamknout dveře a nechat je zamčené a sál nevyužitý. I díky tomu, že se sami umělci začali ozývat, tak jsme si řekli, že uděláme takovou letní galerii,“ říká Petra Zábranská z žilinského Alfa Tau. Záměr se podařil, zájem přitom není zdaleka jen u místních. Výjimkou nejsou turisté nebo návštěvníci projíždějící okolo například na kolech.

Ještě před pár dny byly v žilinském sálu krajiny, nyní je vystřídaly barevné a výrazné kompozice nejen na plátnech. I letní výstavní série potvrzuje, že rok a půl staré rozhodnutí oživit skoro zapomenutý sál bylo správné. „Určitě ano. Furt se něco učíme, ale je fajn mít tady takové centrum, které slouží nejenom sportu, kultuře, kinu, ale prostě všem,“ doplňuje Petra Zábranská. Už nyní je proto jasné, že podzim nebude v žilinském Alfa Tau nudný.

„Na podzim jsou samozřejmě plány veliké. Rozjedeme zase ve velkém dětské kroužky, máme nachystány i kroužky pro dospělé, pokračujeme i v promítání, v divadle, stand-up comedy,“ říká Petra Zábranská. V žilinském Alfa Tau přivítají hned zkraje září oblíbené Listování s Lukášem Hejlíkem. Nadšenci ze Žiliny na Kladensku tak dokazují, že i uprostřed menší vesnice je možné probudit k životu kulturu a po mnoho let chátrající objekt.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz