Hlavní obsah
Aktuální dění

Politici zastavili námitky Lesů ČR proti vyhlášení NP Křivoklátsko, zvyšují i tlak na obce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náhlé stažení námitek Lesů ČR v průběhu jejich vypořádávání ministerstvem životního prostředí nebo překvapivá informace o připravovaných dotací pro obce na území připravovaného parku doprovází proces vyhlašování nového národního parku Křivoklátsko.

Článek

Třicítka obcí navíc finalizuje přípravu nového svazku, v němž chtějí spojit síly proti vyhlášení národního parku.

Lesy ČR původně předložily námitky, které se týkaly historie křivoklátských lesů a jejich obhospodařování v minulých letech. „Poukázali jsme zejména na to, že současný stav cenných lesních ekosystémů byl prokazatelně dosažen dlouhodobými citlivými a přírodě blízkými polyfunkčními lesnickými přístupy. Nejcennější části území s přirozenými lesními porosty jsou nyní chráněny jako národní přírodní rezervace,“ řekla pro KMzprávy mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Námitky státní podnik stáhnul předposlední únorový den. Za nezvyklým postupem stálo rozhodnutí vedení firmy. „To bylo ve shodě s Ministerstvem zemědělství ČR, na základě rozhodnutí meziresortní porady Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí,“ doplnila mluvčí státních lesů.

Změna postoje Lesů ČR je zvláštní i s ohledem na to, že ještě koncem minulého roku představily vlastní variantu ochrany cenné přírody na Křivoklátsku k ministerstvem prosazovanému národnímu parku. „Akceptujeme vládní programové prohlášení, v němž se s vyhlášením parku počítá,“ řekla nyní Eva Jouklová. Současně ale dodává, že současného stavu cenných lesních ekosystémů Křivoklátska se podařilo dosáhnout dlouhodobým citlivým a přírodě blízkým lesnickým hospodařením.

Náhlá ministerská dotace

Ministerstvo životního prostředí přitom nechtělo svůj vliv na náhlé rozhodnutí Lesů České republiky komentovat. Náměstek ministra Petr Hladík na začátku týdne navštívil několik obcí v dotčeném regionu. Následně oznámil, že ministerstvo připravilo dotace nejen pro obce na území stávajících národních parků, ale i pro ty, kde se teprve vyhlašování připravuje. Podrobnosti ovšem nejsou jasné.

„Výzva je předpřipravena a chystáme se její podobu probrat s obcemi tak, aby co nejlépe odpovídala jejich aktuálním potřebám v návaznosti na chystaný národní park. Není co víc v tuto chvíli dodat,“ uvedla mluvčí ministerstva životního prostředí Lucie Ješátková. Připravovaný dotační program má pomoci obcím například s nárůstem turistického ruchu, reagovala na otázku, zda nemůže být dotace formou nepřímého nátlaku na obce a změny jejich dosud negativního postoje k vyhlašovaném národnímu parku.

Petr Hladík se chce vyhlašování národního parku věnovat i v dalších dnech a týdnech. „Výjezdy náměstka Hladíka a dalších zástupců MŽP na Křivoklátsko budeme dopředu avizovat, a ještě před tím se se starosty obcí, kam zamíříme, dopředu domluvíme,“ upřesnila Lucie Ješátková. Současně ministerstvo pokračuje ve vypořádání více než čtyř desítek námitek, které v souvislosti se záměrem vyhlásit národní park dostalo.

Proces vyhlášení národního parku Křivoklátsko zahájilo ministerstvo životního prostředí na podzim roku 2022. Ten by měl být na 16 % nejcennějšího území stávající chráněné krajinné oblasti, tedy na 102 čtverečních kilometrech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz