Hlavní obsah
Aktuální dění

Referendum o hazardu na Kladně bude za tři týdny, petiční výbor nesouhlasí, chce ho soudně napadnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudní spor o vyhlášení referenda o osudu hazardu na Kladně bude zřejmě pokračovat. Krajský soud zrušil lednové hlasování a nařídil jeho opakování. Radniční kladenská koalice prosadila nový termín, s ním ovšem nesouhlasí iniciátoři referenda.

Článek

Radniční kladenská koalice dnes prosadila nový termín, s ním ovšem nesouhlasí iniciátoři referenda a současně opoziční kladenští zastupitelé. „Petiční výbor má právo navrhnout termín, v tomto případě jsme ho chtěli spojit se sněmovními volbami v roce 2025. Vedení města náš názor nerespektuje, jakkoliv to tak stojí i v rozsudku krajského soudu,“ konstatovala dnes na zasedání zastupitelstva jedna z autorek petice proti hazardu a opoziční zastupitelka Anna Gamanová.

Při vyhlašování referenda je třeba dbát na jeho aktuálnost. Nikdo neví, zda to bude ještě aktuální za dva a půl roku. Proto navrhujeme termín 15. dubna tohoto roku,“ odůvodnil postoj vedení města a také odsouhlasený návrh náměstek primátora Robert Bezděk. S jeho názorem při zasedání zastupitelů zásadně nesouhlasila senátorka Adéla Šípová, která jako advokátka stojí za vyhraným soudním sporem o zrušení referenda v termínu letošních prezidentských voleb. Více v tomto článku.

Bude to zbytečně vyhozených půl milionu korun. Obrátíme se na soud a jsme přesvědčeni, že bude referendum opět zrušeno. Dle našeho názoru, vycházejícího z rozsudku, se má konat v takovém termínu, kdy je šance na vyšší účast voličů
Anna Gamanová, zastupitelka a autorka referenda

Opozice se ještě snažila o prosazení kompromisního termínu v době voleb do Evropského parlamentu na jaře příštího roku. Ani tento návrh, navzdory vyhlášené přestávce zastupitelstva, následně neprošel. Pro referendum hlasovali všichni koaliční zastupitelé a dva zástupci ODS.

„Bude to zbytečně vyhozených půl milionu korun. Obrátíme se na soud a jsme přesvědčeni, že bude referendum opět zrušeno. Dle našeho názoru, vycházejícího z rozsudku, se má konat v takovém termínu, kdy je šance na vyšší účast voličů,“ řekla Anna Gamanová. Referendum se uskuteční 15. dubna od 8 do 20 hodin.

V historicky prvním referendu Kladeňáci rozhodovali o zásadním omezení hazardu ve městě, zejména mechanických her a hry bingo. Hlasovalo více než 13,5 tisíce obyvatel. Přesto byla účast výrazně nižší proti souběžně konanému prvnímu kolu prezidentských voleb. Přes 74 procent lidí, kteří se rozhodli hlasovat, se vyslovilo pro návrh. Celkově se ale do referenda zapojilo méně než zákonem požadovaných 35 procent všech právoplatných voličů ve městě, jakkoliv v prezidentských volbách jich hlasovalo bezmála 67 procent.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz