Hlavní obsah
Aktuální dění

Soud zrušil kladenské referendum o hazardu jen desítky hodin před jeho konáním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud vydal předběžné opatření a zrušil kladenské referendum o budoucnosti hazardu. Reagoval tak na návrh přípravného výboru referenda, který se bránil proti jeho vyhlášení na sobotu 15. dubna, tedy mimo termín voleb a pouze 24 dnů předem.

Článek

Je třeba vyjít především z toho, že už první termín referenda byl zmařen postupem města, které prokazatelně nerespektovalo základní zásady svobodné politické soutěže a nestrannosti veřejné moci v demokratickém právním státě,“ uvedl mimo jiné krajský soud ve svém dnešním usnesení o vydání předběžného opatření.

Kladenská radnice namítala v rámci aktuálního řízení, že už musela mimo jiné provést organizaci referenda, včetně vytištění hlasovacích lístků či školení jednotlivých komisí. Ani tento argument soud nepřijal a uložil Kladnu povinnost zdržet se organizace a zajištění opakovaného hlasování. Naopak spokojená s rozhodnutím soudu je opoziční zastupitelka a jedna z iniciátorek referenda Anna Gamanová: „Myslím, že všichni od počátku věděli, že sobotní termín naprosto nedává smysl pro referendum, jehož jasným posláním je zjistit názor dostatečného množství lidí. Zastupitelstvo jednak ignorovalo náš návrh na konání při sněmovních volbách 2025 a jednak nám (opět) nedalo prostor a čas pro informování veřejnosti.“ Město Kladno v době vydání článku nevydalo žádnou oficiální reakci.

Obranu soudní cestou avizovali iniciátoři referenda proti hazardu už při jednání kladenského zastupitelstva na konci března. Na něm požadovali opakované hlasování ideálně v termínu nejbližších sněmovních voleb nebo a společně s volbami do Evropského parlamentu. Chtějí tím zajistit co možná nejvyšší účast, která je nutná pro to, aby bylo referendum platné. „Nyní vyčkáme na samotný rozsudek, zda soud opět svěří pravomoc vyhlášení termínu zastupitelstvu nebo vyhlásí termín sám. Tomu přizpůsobíme další kroky,“ doplnila Gamanová.

V historicky prvním referendu Kladeňáci rozhodovali o zásadním omezení hazardu ve městě, zejména mechanických her a hry bingo, v termínu prvního kola prezidentských voleb. Hlasovalo více než 13,5 tisíce obyvatel. Přesto byla účast výrazně nižší proti souběžně konanému prvnímu kolu prezidentských voleb. Přes 74 procent lidí, kteří se rozhodli hlasovat, se vyslovilo pro návrh. Celkově se ale do referenda zapojilo méně než zákonem požadovaných 35 procent všech právoplatných voličů ve městě, jakkoliv v prezidentských volbách jich hlasovalo bezmála 67 procent.

Iniciátoři referenda ale nesouhlasili s postupem radnice před samotným hlasováním a obrátili se na soud s žalobou na zneplatnění výsledku. Soud rozhodl v jejich prospěch. Hlavní argumenty nyní zopakoval i při vydání nového předběžného opatření. „V tomto směru je klíčové, že soud již pravomocně konstatoval, že původní termín referenda ve dnech 13. a 14. 1. 2023 byl zmařen tím, že odpůrce (město Kladno, pozn. redakce) zneužil svého mocenského postavení k prosazování „jediného správného názoru“ a potlačení názorů odlišných ve sdělovacích prostředcích statutárního města,“ uvedl krajský soud.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz