Hlavní obsah
Aktuální dění

Urgentní příjem kladenské nemocnice je klíčový pro pacienty nejen v kritickém stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Urgentní příjem kladenské oblastní nemocnice je spolu s centrálním příjmem vstupní branou pro pacienty s nejrůznějšími akutními problémy. Svým vybavením, fungováním a erudicí personálu patří k nejlepším v republice.

Článek

„Vstup pacienta na urgentní příjem je na základě jeho akutního stavu, dále na základě doporučení ambulantním specialistou nebo praktickým lékařem. Anebo jsou to zdravotní stavy vyžadující nezbytné ošetření pacienta a transport pacienta rychlou záchrannou službu,“ vysvětluje vedoucí lékařka urgentu Štěpánka Burešová.

Na urgentní příjem se dostávají pacienti se závažnými zdravotními problémy, které vyžadují umístění na speciální lůžka vybavená nezbytnou přístrojovou technikou. Často přitom rychlá zdravotní služba přiváží i pacienty v kritickém stavu. „Nejtěžší stav je resuscitovaný pacient v terénu, který nemá jasnou diagnózu. Z interny jsou zde zastoupeny akutní infarkty, které ve většině případů bývají transportovány na vyšší pracoviště k akutní katetrizaci,“ popisuje Štěpánka Burešová. Další část pacientů patří do segmentu neurologie a iktového centra. „Tudíž cévní mozkové příhody jsou ve většině případů převáženy sem k akutnímu ošetření, posouzení trombolýzy transportovány na neurologickou JIPku,“ doplňuje vedoucí lékařka.

Ovšem ne všichni pacienti musí být na jednom z pěti monitorovaných lůžek nebo na dalších expedičních lůžkách. V takovém případě míří do jedné z řady odborných ambulancí, například z chirurgických oborů, ortopedie, chirurgie, urologie a gynekologie, své zastoupení mají i interní obory

Celkem se o pacienty na urgentním a centrálním příjmu stará více než desítka lékařů. Další ovšem přicházejí dle akutní potřeby a stavu pacientů, zejména na monitorovaných lůžkách, a to na základě práce speciálních sester – záchranářů. Vše se odehrává v řádu desítek sekund, maximálně několika minut. I proto je práce na urgentním příjmu náročná i po psychické stránce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz