Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ve středních Čechách vykvetly ve volné přírodě kriticky ohrožené orchideje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Středočeský kraj

Loni kvetlo pouze osm rostlin, letos jich je více než šest desítek. Vzácné orchideje tořiče včelonosné objevili ochránci přírody v krajském areálu Vrchbělá na Mladoboleslavsku.

Článek

„Jde o kriticky ohrožený druh, který se v České republice objevuje jen výjimečně,“ potvrdil mluvčí středočeského hejtmanství David Šíma.

Tořič včelonosný kvete v červnu a červenci. Čtyřicet centimetrů vysoká vytrvalá bylina roste na výslunných travnatých a křovinatých stráních většinou ve Středozemí, vzácně na jižní a střední Moravě a na Slovensku. Ve Středočeském kraji se objevuje ještě na jedné lokalitě na Mělnicku. Rostlina je závislá na mykorhize, může proto růst pouze tam, kde jí to umožňuje její houbovitý partner. Patří mezi kriticky ohrožené druhy a je chráněna zákonem. Vztahují se na ni také předpisy EU úmluva CITES.

„Je to úžasné, takový objev jsme zde nečekali. Tořiče se objevily hlavně v místech, které byly v loňském roce posekány dobrovolníky. Tořiče stejně jako další druhy orchidejí potřebují ke svému životu vhodné prostředí, které získáme pravidelným kosením a eliminací průmyslových hnojiv. Tuto péči se i díky dobrovolníkům daří ve Vrchbělé těmto vzácným rostlinám poskytnout,“ upřesnila předsedkyně ČSOP Klenice Milada Vrbová.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Mladoboleslavsko

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz