Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vodárny otevřou Future tower i unikátní Biopark

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Soubor dvou unikátních projektů v jednom týdnu zpřístupní Středočeské vodárny. V pondělí poprvé otevřou nově vybudovaný Biopark a ve čtvrtek v rámci dnů otevřených dveří vodárenskou věž Future Tower.

Článek

Obě místa spojuje netradiční prezentace fungování ekosystémů ve volné přírodě. Zatímco na bývalé vodárenské věži se o to stará moderní technologie, v Bioparku jeho autoři vybudovali řadu ekosystémů vedle sebe. Biopark bude otevřený denně, věž Future Tower mimořádně pouze ve čtvrtek 19. října. Zájemci se proto musí dopředu zaregistrovat, více informací najdou na tomto odkazu.

Biopark se stal neobvyklou oázou zeleně, vody a herních prvků včetně rozhledny uprostřed města. „Je zde například rybník, mokřad, duby stojící ve volné krajině. Máme zde kousek lesa, louku. Navazujeme tak na program, který promítáme na naší věži FutureTower, kde vyučujeme děti o tom, jak je důležité zachovat různorodost těch živočišných a rostlinných druhů, jak jednotlivé druhy na sobě závisí a že když jeden z nich vyhubíme, tak tím vyhubíme několik dalších,“ vysvětluje technický ředitel Středočeských vodáren Bohdan Soukup. Právě tato společnost celý park investovala a uvedla do provozu.

Součástí nového Bioparku je i zvláštní obytný kontejner Aranka. Bude sloužit jako zázemí pro občerstvení, přitom je zcela nezávislý na okolí nebo na dodávkách energií. Kontejner podle tvůrců bioparku dobře může demonstrovat trvalou udržitelnost, jiný přístup k bydlení než ten tradiční.

Více také v reportáži KMzpráv na: https://www.youtube.com/watch?v=y4jASIgeoMM.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz