Hlavní obsah
Aktuální dění

Začala třídenní Retro výstava – unikátní počin s 500 exponáty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ladislav Pavlík / www.KMzpravy.cz

Cestu časem nabízí od pátku do neděle Pchery na Kladensku. Retro výstava v režii tamních maminek vrátí návštěvníky prostřednictvím bezmála pěti set exponátů do šedesátých až osmdesátých let minulého století.

Článek

„Je to takové ohlédnutí za naším životem, který jsme prožili za socialismu. Věci, které tady vystavujeme vás vlastně vtáhnou zpátky do této doby,“ říká jedna ze spoluautorek ze spolku Pcherské maminky Hana Dolanská.

Výstava je v Dělnickém domě otevřená od pátku do neděle, vždy od 10 do 20 hodin. Nabízí kompletní průřez dobovými předměty od nádobí, přes, elektrospotřebiče, hračky, textil nebo kempingové a sportovní věci.

Obávám se, že Retro výstava bude jedinečná, nemáme v plánu ji opakovat, protože sehnat exponáty byl opravdu problém.
Hana Dolanská

Zdaleka přitom ale nejde jen o desítky zajímavých a všem dobře známých předmětů, ale také o oblečení, které na sobě mají stylizované dobové osobnosti. „Říkala jsem si, proč nedat obličeje známých osobností a trošičku to stylizovat do té doby, že si řeknu jo, tohle je Michal David. Toho známe. Nebo Karel Gott,“ doplnila Dolanská. Jen samotná instalace výstavy v pcherském Dělnickém domě zabrala desítky hodin. I proto se už zřejmě nikdy nebude opakovat.

„Obávám se, že Retro výstava bude jedinečná, nemáme v plánu ji opakovat, protože sehnat exponáty byl opravdu problém. Každopádně když vás ty exponáty zaujmou, tak některé mají barevné označený a ty si klidně můžete i odkoupit po skončení výstavy,“ vysvětlila Hana Dolanská. Už první pohled do zaplněného sálu nenechává nikoho na pochybách, že sál Dělnického domu v Pcherách rozhodně stojí za návštěvu a doslovnou cestu časem do minulého, ale stále dobře známého, století.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz