Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Co je orgasmická nerovnost? A jak proti ní bojovat? Zanedbává se sexuální výchova v ČR?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Předložený článek se vyjadřuje k nerovnosti mezi muži a ženami, pokud jde o dosahování orgasmu během sexuálních aktivit. Odráží širší problémy, které panují v moderních společnostech, kde jsou ženské sexuální potřeby a potěšení často přehlíženy.

Článek

Orgasmická nerovnost odkazuje na skutečnost, že muži dosahují orgasmu při heterosexuálním pohlavním styku mnohem častěji než ženy.

Zatímco je orgasmus mužů obvykle považován za „normální“ a očekávaný výsledek sexu, u žen tomu tak často není. Studie ukazují, že ženy mají menší pravděpodobnost dosáhnout orgasmu při sexu s muži, což naznačuje přetrvávající genderovou asymetrii v sexuálním životě.

Tato nerovnost je částečně způsobena tím, jak je sexuální výchova a kulturní normy zaměřeny na mužské potěšení a na penetrační sex jako hlavní formu sexuálního aktu. Ženské tělo a ženské potěšení jsou v mnoha případech marginalizovány, což vede k tomu, že se neklade dostatečný důraz na to, aby ženy dosahovaly orgasmu stejně často jako muži.

Příčiny orgasmické nerovnosti

Ergo kladívko, jedním z hlavních faktorů, který přispívá k orgasmické nerovnosti, je stereotypní vnímání ženské sexuality. Ženské potěšení je často vnímáno jako něco sekundárního nebo méně důležitého ve srovnání s mužským potěšením.

Navíc, mnoho žen stále pociťuje perfidní společenský tlak, aby se soustředily na potěšení svého partnera, místo aby se zaměřily na vlastní prožitek. To může vést k tomu, že se ženy cítí méně komfortně vyjadřovat své potřeby a touhy.

Dalším důležitým faktorem je nedostatečná sexuální výchova, která často ignoruje ženskou anatomii a potřeby.

Například klitoris, který je klíčový pro ženský orgasmus, je v mnoha vzdělávacích programech zcela opomíjen. Výsledkem je, že mnoho lidí, včetně žen samotných, má omezené znalosti o tom, jak dosáhnout (ženského) orgasmu.

Dopady orgasmické nerovnosti

Orgasmická nerovnost má široké dopady na vztahy a na celkové vnímání ženské sexuality. Může vést k frustraci a nespokojenosti ve vztazích, pokud ženy nejsou schopny sdílet své potřeby nebo pokud jejich partneři nejsou ochotni nebo schopni se těmito potřebami zabývat. Tato nerovnost také přispívá k širším problémům genderové nerovnosti, protože posiluje myšlenku, že mužské potřeby jsou důležitější než ženské.

Jak bojovat proti orgasmické nerovnosti?

Jak proti ní bojovat?

Jedním z klíčových kroků k řešení orgasmické nerovnosti je zlepšení sexuální výchovy, která by měla zahrnovat komplexní informace o ženské sexualitě a o tom, jak dosáhnout orgasmu. Je také důležité, aby partneři otevřeně komunikovali o svých potřebách a touhách a aby se ženy cítily oprávněny vyjadřovat své sexuální potřeby.

Dále je třeba rozumně pracovat na změně kulturních norem, které upřednostňují mužské potěšení. To zahrnuje větší zastoupení ženského potěšení v médiích a v populární kultuře, stejně jako vytváření prostoru pro diskusi o ženské sexualitě, který by byl bez stigmatu a předsudků.

Závěrem

Orgasmická nerovnost je problém, který odráží hlubší genderové nerovnosti ve společnosti. Zatímco téma ženského orgasmu může být pro někoho citlivé nebo kontroverzní, je důležité ho řešit, pokud chceme dosáhnout skutečné rovnosti mezi muži a ženami.

Progres v této oblasti vyžaduje jak vzdělávání, tak otevřenou komunikaci, stejně jako změnu kulturních norem a postojů vůči ženské sexualitě.

Prameny a další informace :

https://www.marianne.cz/zdravi/orgasmicka-propast-aneb-proc-se-pozornost-zenskemu-poteseni-venuje-poradne-az-ted

https://denikalarm.cz/2016/07/orgasmicka-nerovnost/?fbclid=IwY2×jawE7k0tleHRuA2FlbQIxMQABHQHSAdcsWD4a11pFubyLRrL8WW9CkkIFscCxVNl3r1ZHQy-MoeNn6nW3Kg_aem_0HG-VlX243w0DBUTTJQnvQ

https://graziamagazine.com/es/articles/la-brecha-del-orgasmo/

https://www.novinky.cz/clanek/zena-vztahy-a-sex-co-se-deje-s-zenskym-telem-pri-orgasmu-40299322

https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/petr-weiss-co-je-orgasmus.A151112_115820_vztahy-sex_jup

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz