Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jak děda přesolil kuře a limetkové pivo zachránilo situaci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Sůl nad zlato

Jen pro silné povahy. Příběh z naší pekelné kuchyně.

Článek

To se vám jednou takhle náš děda, čestný a čiperný právník na penzi s pěknými 74 lety na krku, zase ujal, sobotního vaření. Nedělní by mu naštěstí nikdo rozumný nesvěřil.

Ve svém domě se rozhodl, ke zděšení zbytku rodiny a ulice, připravit kuře. Recept znal a používal sice už léta, ale něco se toho dne významně zvrtlo.

Když se v kuchyni začaly linout první vůně, děda si všiml, že místo tradiční špetky soli vsypal do kuřete snad desetinásobek běžné dávky ! Básník by možná řekl, že nad pekáčkem se objevil ďábelský obláček soli jako nad zlatokopeckým dolem.

Někdo by to vzdal, ale náš děda, muž plný moravské právnické hrdosti, se rozhodl situaci zachránit.

Jenže co teď?

Zákony o přesolení v knížkách neměl, a tak sáhl po telefonu a zavolal svojí šestileté pravnučce, dceři mé sestry, která je známá svou kulinářskou bystrostí.

„Dědo, to se stává,“ uklidnila ho na druhé straně digitálních drátů. „Přesolené kuře zachráníš citronem! Opakuj - zachráním to citronem! “ zvolala malá předškolačka zvesela.

Děda se rozhlédl po kuchyni. Citron?

Kdepak, v lednici, v koupelně ani v garáži nenašel ani jeden.

No co teď? Zoufalství ho pomalu přepadalo.

Zatímco vnučka Kamilka dál s dětskou holčičí trpělivostí podvacáté opakovala a vysvětlovala, jak šťáva z citronu „pohltí“ přebytečnou sůl, děda přecházel po kuchyni.

A pak jeho oči spočinuly na něčem, co by si do kuchařské show asi jen málokdo troufl vytáhnout – limetkové nealko pivo.

Limetka sestra citronu

Náhle se rozjasnil. „Limetka je skoro jako citron,“ pomyslel si a naplněn odvahou právníka při finální řeči před ústavním soudem otevřel plechovku.

Jediný způsob, jak zjistit, zda to funguje, byl experiment – a ten se konal ihned.

Polil tím výstředním pivákem přesolené kuře. A samozřejmě přitom trochu upil, to dá rozum.

Ostatně proč ne, když už.....?

K překvapení všech (včetně samotného JUDr. dědy) se stalo něco neuvěřitelného. Sůl výrazně ustoupila, kuře dostalo jemně osvěžující chuť limetky a nealkoholického piva. Když ho nakonec spokojeně dojedl (rodina byla zrovna na golfu), měl pocit, že se stal mistrem kuchařem. Možná ne Michelinem či jiným Kašpárkem oceněný, ale rodinný recept se právě zrodil.

Závěrem

A teď přichází pointa: když se příběh rozšířil po široké rodině, soudech i věznicích, recept se brzy ujal.

Dnes, když se vaří či peče kuře, často se objeví s limetkovým nealko pivem, které ho zvláštním způsobem vyšperkuje.

A co je na tom nejlepší? Moje sestra (resp. její dcerka Kamilka), která za celý nápad s citronem mohla, tvrdí, že to byl její plán už od začátku.

Máte v rodině podobný recept, který vznikl de facto omylem? Napište nám, prosím, do komentářů pod článkem.

Anketa

Přesolili jste někdy jídlo?
Nikdy
33,3 %
Nikdy
16,7 %
Nikdy
16,7 %
Co je Vám jako po tom?
33,3 %
Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz