Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jak jsem se hádal se Slovákem o školném na českých VŠ

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kritická glosa

Článek

Za dlouhodobý systémový problém pokládám, že zde zdarma vysoké školy (zejména vysoce nákladnou medicínu) studují studenti ze Slovenska, kteří následně nezůstanou v Česku.

Modelově, co mi vadí - Slovák z Košic zde zdarma vystuduje Lékařskou fakultu Karlovy nebo Masarykovy univerzity, a po úspěšném ukončení studia jde pracovat do zahraničí, kde pak platí daně. Nejčastěji do Německa či Rakouska, ale i do řady jiných převážně západních zemí. Český daňový poplatník tak vlastně dotuje rakouským a německým pacientům jejich lékaře. Samozřejmě pokud zde slovenský absolvent dlouhodobě zůstane (minimálně deset let), tak v tom nevidím žádný problém.

Když jsem o zmíněném tématu psal na sociální síti X (dříve Twitter) dostalo se mi pozoruhodné argumentace od jednoho slovenského uživatele. Prý máme být rádi, že zde Slováci zdarma studují, jelikož své studium prý zaplatí z DPH během studia.

Božská prostoto. Při výši DPH 12 procent (kam spadá většina věcí, které studenti kupují, tedy mimo alkoholu a cigaret) a nákladů na studium třeba medicíny – 6 let po cca 300 000 tisících – tedy 1,8 milionu českých korun. Stranou ponechme, že někteří studenti a studentky studují déle a pak část nákladů hradí.

Takový student by musel nakoupit zboží během studia za skoro 17 milionů korun, aby z DPH zaplatil svá studia. Což je absurdní. Navíc po dobu studia čerpá a spotřebovává služby jako český občan – zdravotnictví, silnice, armáda, policie, úřady, dotovaná MHD a vlaky… etc.

Satirik by řekl, když je někdo schopen utratit sedmnáct milionů za zboží, proč by nemohl dát třeba půl milionu na školné, navíc když pak bude pracovat v Německu, Rakousku, Saudské Arábie či Dánsku?

Závěrem

Sečteno – pokud si někdo myslí, že se studium slovenských studentů zde zaplatí z výnosu DPH, které zde během studia zaplatí, je s odpuštěním ekonomický analfabet.

Naši politici by se měli důkladněji zamyslet, zda nenastal již čas uzákonit školné pro zahraniční studenty, kteří zde nezůstanou minimálně deset let po studiu pracovat a platit daně. Jistě jsme hodně bohatý evropský stát, ale abychom dotovali Němcům a Rakušanům lékaře ze Slovenska mi přijde již přes čáru.

Co vy na to?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz