Hlavní obsah

Jak správně připravit špagety carbonara? Opravdu žádnou smetanu!

Foto: freepik.com

Vaření je krásná činnost. Říká se, že když vaří muž, je to sexy, a když vaří žena, tak je to samozřejmé. Což je samozřejmě nefér. Ale ještě neférnější je to, co občas někteří lidé provádějí italské kuchyni.

Článek

Třeba s takovými špagetami carbonara.

Recept je přitom geniálně jednoduchý. A jak už to u geniálních věcí bývá, čím jednodušší, tím větší šance, že to někdo nepochopí.

Takže prosím, dřív než se pustíte do vlastní verze „karbonára podle babičky z Kroměříže“, pojďme si ujasnit základní pravidla. Jinak se vám může stát, že na vás zaklepe rozzlobený Ital a bude mávat cedníkem.

Co potřebujete (na 2 porce):

  • 200 g kvalitních špaget
  • 100 g pancetty (v nouzi guanciale, v české nouzi i anglická slanina )
  • 2 žloutky a 1 celé vejce
  • 50 g nastrouhaného sýra Pecorino Romano (ne eidam!)
  • čerstvě mletý pepř
  • žádnou smetanu! Opakuji: žádnou smetanu!

Postup:

  1. Do osolené vody dejte vařit špagety.
  2. Mezitím na pánvi nasucho opečte pancettu na menší kousky – nechceme spálit, jen hezky vyškvařit.
  3. V míse smíchejte vejce, žloutky, Pecorino a pořádnou dávku pepře.
  4. A teď přichází klíčový moment: když jsou těstoviny al dente, slijte je – ale trochu vody si nechte stranou.
  5. Vraťte těstoviny na pánev k pancettě, mimo přímý plamen. Přilijte směs vajec a sýra a hned míchejte. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody z těstovin. Vznikne vám krásně krémová omáčka – bez smetany!

Ať už jste v kuchyni jakkoliv pokročilí, pamatujte: Carbonara není prostor pro kreativitu. Je to jako haiku – v jednoduchosti je krása. A jakmile do toho přidáte hrášek, česnek, debrecínku, medvídky nebo nedejbože smetanu, už to není carbonara.

Už je to jen… uhnětený chaos s těstovinami.

Takže až příště budete stát s balíčkem špaget v ruce a přemýšlet, co dobrého uvařit – vzpomeňte si na tuto svatou trojici: vejce, sýr, pancetta.

A úsměv. Protože v kuchyni se má vařit s láskou. A ne s tetrapakem smetany.

Dobrou chuť, ragazzi !!

A na závěr gastro- vtip:
Vaří manžel poprvé sám doma. Volá zoufale manželce: „Prosím tě, na tom obalu je napsáno ‚otevřít a zahřát na mírném ohni‘. Já to otevřel… ale jak poznám, který hořák je mírný?“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz