Článek
Třeba s takovými špagetami carbonara.
Recept je přitom geniálně jednoduchý. A jak už to u geniálních věcí bývá, čím jednodušší, tím větší šance, že to někdo nepochopí.
Takže prosím, dřív než se pustíte do vlastní verze „karbonára podle babičky z Kroměříže“, pojďme si ujasnit základní pravidla. Jinak se vám může stát, že na vás zaklepe rozzlobený Ital a bude mávat cedníkem.
Co potřebujete (na 2 porce):
- 200 g kvalitních špaget
- 100 g pancetty (v nouzi guanciale, v české nouzi i anglická slanina )
- 2 žloutky a 1 celé vejce
- 50 g nastrouhaného sýra Pecorino Romano (ne eidam!)
- čerstvě mletý pepř
- žádnou smetanu! Opakuji: žádnou smetanu!
Postup:
- Do osolené vody dejte vařit špagety.
- Mezitím na pánvi nasucho opečte pancettu na menší kousky – nechceme spálit, jen hezky vyškvařit.
- V míse smíchejte vejce, žloutky, Pecorino a pořádnou dávku pepře.
- A teď přichází klíčový moment: když jsou těstoviny al dente, slijte je – ale trochu vody si nechte stranou.
- Vraťte těstoviny na pánev k pancettě, mimo přímý plamen. Přilijte směs vajec a sýra a hned míchejte. Pokud je směs příliš hustá, přidejte trochu vody z těstovin. Vznikne vám krásně krémová omáčka – bez smetany!
Ať už jste v kuchyni jakkoliv pokročilí, pamatujte: Carbonara není prostor pro kreativitu. Je to jako haiku – v jednoduchosti je krása. A jakmile do toho přidáte hrášek, česnek, debrecínku, medvídky nebo nedejbože smetanu, už to není carbonara.
Už je to jen… uhnětený chaos s těstovinami.
Takže až příště budete stát s balíčkem špaget v ruce a přemýšlet, co dobrého uvařit – vzpomeňte si na tuto svatou trojici: vejce, sýr, pancetta.
A úsměv. Protože v kuchyni se má vařit s láskou. A ne s tetrapakem smetany.
Dobrou chuť, ragazzi !!
A na závěr gastro- vtip:
Vaří manžel poprvé sám doma. Volá zoufale manželce: „Prosím tě, na tom obalu je napsáno ‚otevřít a zahřát na mírném ohni‘. Já to otevřel… ale jak poznám, který hořák je mírný?“